Profesii

Romdidac, castigator colateral din fabrica de diplome

Romdidac, castigator colateral din fabrica de diplome
04.10.2009, 23:20 255

Compania Romdidac, care produce si comercializeaza materialedidactice in baza unui contract cu Ministerul Educatiei, a incasatanul trecut 400.000 de euro din vanzarea de formulare de diplome delicenta si de bacalaureat catre institutiile de invatamant.

Romdidac, care a avut anul trecut afaceri de aproape 3,5 mil.euro, este singura institutie din Romania care are dreptul saproduca si sa comercializeze formulare de diploma cu antetulMinisterului Educatiei.

"Pretul unui formular de diploma pentru licenta este de 4,96lei, iar un formular pentru diploma de bacalaureat costa 3,32 lei.Am stabilit pretul de cativa ani incoace, insa tinem cont si derata inflatiei", sustine Niculae Bolboasa, directorul general alRomdidac. El este principalul actionar al companiei, avand oparticipatie de peste 70%, restul actiunilor fiind impartite intrealti 18 actionari. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului deFinante, Romdidac a avut anul trecut un profit net de aproape630.000 de euro.

Principala pondere din cifra de afaceri o are comercializareatipizatelor scolare, care a insemnat anul trecut 60% din totalulincasa rilor, adica peste 2 mil. euro. Aceasta divizie se ocupa cueliberarea formularelor de diploma, carnete de elevi si studenti,cataloage, registre matricole sau adeverinte.

Anul trecut au fost 120.000 de absolventi de licenta launiversitatile de stat si 28.000 de licentiati la privat, ceea ceinseamna ca universitatile au investit aproape 200.000 de euro inachizitionarea de diplome. Aceeasi suma a fost obtinuta anul trecutde catre Romdidac si de la liceele de stat, care au avut 220.000 deabsolventi.

Printre activitatile derulate de compania Romdidac se mai numarasi producerea si comercializarea materialului didactic (tablescolare, mese de laborator sau truse de laborator). Compania maieste si agent de abonamente la publicatiile straine periodice, alecaror principali clienti sunt tot institutiile de invatamant.

"Anul trecut, au scazut veniturile din comercializareamaterialelor didactice, pentru ca institutiile de invatamant auprimit mai putini bani pentru investitii de la minister si amscazut si preturile", precizeaza Bolboasa.

Compania Romdidac a devenit cunoscuta odata cu scandaluldiplomelor false de la Universitatea "Spiru Haret", care a eliberatdiplome de licenta cu antetul Ministerului Educatiei pentruspecializari neacreditate.

Pana in acest an, Ministerul Educatiei transmitea companieiRomdidac modelul de diplome care trebuie tiparite, fara sa fie luatin calcul numarul de formulare solicitate de universitati. Astfel,s-a ajuns in situatia in care rapoartele realizate de ARACIS(Agentia Na tionala pentru Asigurarea Calitatii in Invata mantulSuperior), institutia care ofera acreditari programelor de studiisi universitatilor, sa nu fie luate in considerare atunci cand seeliberau formulare de diploma. Compania Romdidac primea de launiversitati (si nu de la minister) un numar de cereri de diplome,elibera volumul de formulare de diplome cerut, verificand inMonitorul Oficial daca universitatea respectiva este acreditata,dar nu si daca toate specializarile pentru care erau eliberateacele diplome erau sau nu acreditate. Asa s-a ajuns ca diplome cuantetul ministerului sa ajunga la absolventi care au finalizatdomenii de studii neacreditate. Incepand cu acest an, MinisterulEducatiei este cel care comanda numarul de formulare de diplome pecare Romdidac le poate elibera fiecarei universitati in parte.

Printre concurentii Romdidac se numara compania Lecom, DidactForum sau Redox din Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO