Profesii

Ruxandra Teodorescu, director de resurse umane Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP): Recesiunea ne-a prins intr-un moment in care finalizasem planurile de recrutare

Ruxandra Teodorescu, director de resurse umane Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP): Recesiunea ne-a prins intr-un moment in care finalizasem planurile de recrutare

Ruxandra Teodorescu, director HR Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen: Ca angajator este mult mai usor sa recrutezi oameni care nu au un job, decat oameni care au deja un loc de munca. Angajatorii care au nevoie de personal nu pot decat sa se bucure de aceasta criza, care va aduce mai multi oameni buni pe piata decat de obicei.

21.11.2008, 17:30 1340

"Ca angajator este mult mai usor sa recrutezi oameni care nu au un job, decat oameni care au deja un loc de munca. Angajatorii care au nevoie de personal nu pot decat sa se bucure de aceasta criza, care va aduce mai multi oameni buni pe piata decat de obicei", spune Ruxandra Teodorescu, director de resurse umane in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kinston Petersen (NNDKP), cel mai mare jucator de pe piata, cu afaceri de 12,6 de milioane de euro anul trecut.

Teodorescu adauga insa ca pe piata avocaturii nu se resimte o tensiune generata de criza financiara si ca planurile companiei in ceea ce priveste forta de munca nu au fost afectate de turbulentele financiare.
"Recesiunea ne-a prins intr-un moment in care finalizasem planurile de recrutare si in care ne consolidasem echipa, asa ca nu avem probleme. Pe domeniile afectate de criza va fi mai usor de recrutat. De asemenea, daca inainte existau oportunitati mai multe pe piata fortei de munca, acum acestea s-au imputinat din cauza crizei care a determinat multi angajatori sa-si sisteze planurile de recrutare sau sa dea afara oameni", afirma Teodorescu.
Pana la sfarsitul anului, echipa firmei nu va suferi modificari importante, casa urmand a mai angaja inca
2-3 avocati. In luna decembrie a acestui an va avea loc o intalnire a partenerilor in care se va discuta strategia privind necesarul de personal din 2009 pentru fiecare practica.
Casa are circa 200 de angajati, incluzand atat personalul administrativ, cat si avocatii. Dintre acestia, 100 sunt avocati, parteneri, avocati juniori si consultanti.
In fruntea casei de avocatura se afla cei doi parteneri coordonatori Ion si Manuela Nestor, urmati in ordine ierarhica de partenerii seniori Diculescu Sova si Adriana Gaspar si de ceilalti parteneri.
In vara acestui an, trei dintre cei mai importanti oameni ai casei de avocatura, Francis Peli, Carmen Peli si Cristina Filip, au decis sa plece din firma si sa infiinteze un nou birou, Peli Filip.
Partenerii care au parasit NNDKP au fost urmati de 10 avocati. Ce impact a avut plecarile din interiorul NNDKP in contextul in care piata avocaturii a fost tulburata in ultimii ani de mai multe despartiri, care au ocolit insa casa de avocatura fondata de Ion si Manuela Nestor?
"Din punct de vedere organizatoric, ne-am miscat foarte repede, iar proiectele ramase descoperite prin plecarea acelor oameni au fost preluate de catre cei din interior. Daca privim lucurile dintr-o perspectiva personala si emotionala oamenii au fost putin afectati, pentru ca orice schimbare organizationala are un anumit impact", afirma directorul de resurse umane al NNDKP.
Transferul proiectelor catre avocatii si partenerii ramasi s-a facut in doua luni.
"Nu a fost nevoie sa facem un plan de criza sau sa ne panicam, pentru ca in pozitiile celor plecati am promovat oameni din organizatie. In plus, anterior plecarii, noi am angajat persoane care aveau deja o experienta. Prin urmare, perioada mai putin fericita a fost depasita chiar in aceeasi luna in care a avut loc. In acea luna au avut loc si angajari, dar nu neaparat din cauza plecarii partenerilor si avocatilor, ci pentru ca asa era stabilit", spune Teodorescu.
Plecarea celor trei parteneri din cadrul firmei de avocatura NNDKP a venit intr-o perioada in care piata parea asezata, in sensul ca in afara intrarilor unor jucatori internationali, la nivelul partenerilor din firma nu mai fusesera schimbari majore, exceptand preluarea casei Stefanica, Dutu si Asociatii de catre Voicu & Filipescu.
Pentru a suplini plecarea celor trei parteneri, dar si pentru a sustine cresterea numarului de avocati ai firmei, NNDKP a promovat patru asociati seniori ai firmei in pozitia de parteneri (Gabriela Cacerea - fuziuni si achizitii, Simona Neagu si Emil Bivolaru - litigii si Ana-Maria Miron - drept fiscal) si a recrutat-o pe Ruxandra Bologa, fost director al unei directii juridice in cadrul Petrom, care ocupa de asemenea pozitia de partener. In urma acestor numiri, casa a ajuns la 14 parteneri.
In afara grupului care a plecat pentru a pune bazele Peli Filip, inca doi avocati au decis sa paraseasca casa. In locul celor care au plecat au fost angajati aproximativ 30 de avocati
 
NNDKP recruteaza studenti
Pentru a face fata situatiilor neprevazute care pot interveni la nivelul structurii de personal, casa de avocatura pune foarte mare accent pe recrutarea tinerilor.
"Pentru o firma de avocatura este foarte important sa cresti oamenii inca de pe bancile scolii, pentru a-i obisnui cu o anumita cultura organizationala", mentioneaza Teodorescu. De aceea, casa de avocatura aduce anual studenti in stagii de practica care dureaza pana la doua luni.
"Sunt genul de copii cu note foarte bune si care au o activitate extrascolara bogata", mai spune directorul de resurse umane al NNDKP.
In fiecare primavara casa deruleaza o campanie de recrutare in centrele universitare importante din tara. Totodata, in aceasta vara 14 studenti si absolventi de drept au participat la cursuri de pregatire in cadrul programului "Scoala de vara", organizat de casa de avocatura.
Tinerii au fost selectati dintr-un grup de peste 100 de candidati din principalele centre universitare din Bucuresti, Cluj si Iasi si au participat la cursuri desfasurate sub indrumarea directa a mai multor avocati. Programul a acoperit sase arii de practica si a fost organizat astfel incat, in final, toti participantii sa fie familiarizati cu doua domenii importante din cadrul avocaturii de afaceri.
Editia din aceasta vara, care s-a incheiat in prima jumatate a lunii septembrie, a fost cel de-al patrulea eveniment de acest gen organizat pana acum de NNDKP.
In cei trei ani de la lansarea programului, la scoala de vara au participat 70 de tineri studenti si absolventi. Dintre acestia, 20 au devenit ulterior parte a echipei NNDKP.
Piata locala de avocatura este evaluata la circa 150 - 200 de milioane de euro, printre cei mai mari jucatori numarandu-se firme locale precum NNDKP, Tuca Zbarcea, Musat, Popovici Nitu sau Bostina, dar si firme internationale precum Linklaters, Badea Clifford Chance sau Schoenherr.
 
 
NNDKP pe scurt:
  • A inregistrat o cifra de afaceri de 12,6 de milioane de euro in 2007, pentru acest an mizand pe o crestere de 10%
  • Trei parteneri si 10 avocati au parasit casa de avocatura in vara acestui an
  • Casa are circa 200 de angajati, jumatate dintre acestia fiind parteneri, avocati sau consultanti
  • Este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala a avocaturii

Cariera
  • Martie 2008 - prezent: director de resurse umane, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen
  • Martie 2004 - martie 2008: director de resurse umane, Societatea Romana de Televiziune
  • Martie 2003 - martie 2004: specialist relatii publice, Societatea Romana de Radiodifuziune
  • Septembrie 2000 - martie 2003: referent in cadrul cancelariei presedintelui
  • 1996 - 2000: Academia de Studii Economice, Bucuresti.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO