Profesii

Salariul, mai important decat siguranta si sanatatea la locul de munca

Salariul, mai important decat siguranta si sanatatea la locul de munca
12.10.2009, 00:00 177

Astfel, daca pentru angajatii romani sunt mai importantesalariul si siguranta pe care o ofera in viitor un loc de munca,decat conditiile de securitate si sanatate pe care i le oferaangajatorul, nu se poate spune acelasi lucru despre angajatii dinSuedia, Malta sau Italia, care pun sanatatea si salariul pe acelasiloc atunci cand isi cauta un job.

Romaniisunt mai putin pretentiosi la conditiile oferite de companii sidecat maghiarii, bulgarii sau ucrainenii, care considera casanatatea si securitatea de la locul de munca sunt destul deimportante la alegerea unui job.

Mai mult decat atat, romanii dau vina pe activitatea de la loculde munca daca starea lor de sanatate se inrautateste, in conditiilein care doua treimi (70%) din cei chestionati au spus ca uneleprobleme de sanatate pe care le-au avut au fost cauzate de locul demunca.

Stam mai bine la acest capitol decat italienii, lituanienii sauslovacii, care dau vina in proportie de peste 80% pe activitatea dela serviciu daca se imbolnavesc.

Angajatii romani au opinii diferite in ceea ce priveste evolutiariscurilor de securitate si sanatate la locul de munca, intrucat40% cred ca sanatatea si siguranta de la locul de munca s-auinrautatit in ultimii cinci ani, pe cand intr-un procent aproapesimilar (38%) sustin ca au devenit mai bune sau mult mai bune.

Majoritatea romanilor chestionati (aproape 70%) se asteapta caactuala criza economica sa influenteze negativ conditiile desanatate si siguranta la locul de munca. Mai optimisti decat noisunt danezii, polonezii sau chiar ucrainenii, care nu cred casanatatea si siguranta de la locul de munca le este pusa in pericolde actualele probleme economice.

Sondajul a fost realizat in perioada 24 martie - 12 mai 2009, infiecare tara existand, in medie, cate aproximativ 1.000 deinterviuri. Studiul a fost realizat de Agentia Europeana pentruSanatate si Securitate in Munca, o organizatie infiintata in anul1996 de catre Uniunea Europeana si are sediul central in Bilbao,Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO