Profesii

Salariul mediu net a fost de 2.366 lei în aprilie, în creştere cu 1% faţă de luna martie

Salariul mediu net a fost de 2.366 lei în aprilie, în...

Autor: Cristina Bellu

13.06.2017, 09:26 140

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.366 de lei, în luna aprilie, în creştere cu 24 lei (+1%) faţă de luna precedentă, iar câştigul brut a fost de 3.291 de lei, cu 1,1% mai mare decât în martie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.968 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.395 lei).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,7%.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna aprilie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 179,2%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2017.

În luna aprilie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii) cu 17,1%, respectiv cu 13,7% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) şi cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în sectorul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 18,9% şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 12,6%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-3,4%) şi administraţia publică (-0,7%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în sănătate şi asistenţă socială (+0,9%) comparativ cu luna precedentă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO