Profesii

Saptamana managerilor

03.07.2006, 16:48 24

Piata de recrutare a fost dominata de anunturile pentru pozitiile de management in saptamana care a trecut, peste 30 dintre jucatorii importanti din diferite domenii scotand la bataie 40 de pozitii de conducere.
Desi majoritatea companiilor spun ca principala forma de recrutare pentru pozitiile de management este reprezentata de promovarea din interior, anunturile publicate sunt semne ca jucatorii de pe piata au inca nevoie de "sange proaspat" pentru posturile de conducere.
"Promovarile in intern pe pozitiile de management au loc, de cele mai multe ori, in conditiile avansarii managerilor pe noi trepte ierarhice (manager regional, manager general) sau pe pozitii in alte tari in care grupul este prezent. Acestea sunt decizii care se iau cu mai mult timp inainte si lasa timp de reflectie si de formare pentru inlocuitori", spune Madalina Motora, Communication Coordinator la Manpower Romania.
Se cauta directori in domenii dintre cele mai variate, de la sectorul FMCG si cel bancar, pana la constructii, IT, retail si industrie farmaceutica. Majoritatea posturilor anuntate au fost insa pentru nivelul de middle management, fara a fi atacate pozitiile de top.
Una dintre explicatiile pentru acest aflux de pozitii libere scoase la concurs sta in faptul ca, uneori, companiile nu au timpul necesar pentru a pregati pe cineva din interior.
"In general, recrutarile pentru posturile de management apar in anunturi fie in cazul intrarii pe piata a unei companii, fie in cazul intreruperii neprevazute a contractului cu un angajat aflat pe acel post. O plecare neprevazuta lasa compania oarecum descoperita pe acel post, iar compania nu-si poate permite timpul de a investi in formarea cuiva din intern", explica Motora.
In astfel de situatii, recrutarea din exteriorul companiei este o solutie compensatoare, principala cerinta la angajare fiind experienta intr-o pozitie similara, care sa asigure cursivitatea proceselor.
"Candidatii recrutati trebuie sa aiba experienta anterioara (cel putin pe acelasi nivel de management) si intr-o companie din acelasi sector de business, dat fiind ca modelele de raportare sunt diferite", adauga Motora. Diversitatea a fost cuvantul de ordine in materie de anunturi pentru manageri, companiile punand la bataie posturi de director de resurse umane, director de vanzari, director general, director tehnic sau brand manager.
Astfel, compania slovaca Trimo cauta director general, director de vanzari si manager de proiect pentru a-si completa efectivele de personal pe piata romaneasca. Angajatii selectionati vor fi initial angajati pentru o perioada de proba de un an, cu posibilitatea prelungirii contractului. Printre responsabilitatile acestor pozitii se numara cooperarea cu compania-mama, transferul valorilor si al proceselor catre aceasta si cooperarea cu autoritatile locale. Candidatii trebuie sa fie absolventi ai facultatilor economice sau de constructii si sa aiba experienta relevanta in domeniu.
Bancpost anunta un post disponibil pentru un post de Internal Audit Manager ale carui atributii vor fi conducerea diviziei de audit intern, indeplinirea obiectivelor strategice ale acesteia, precum si asigurarea output-ului portofoliului de audit la nivel central.
TVR a scos la concurs un post de director pentru directia tehnico-administrativa, cu experienta manageriala de minimum 5 ani sau experienta in Televiziunea Romana.
Candidatii trebuie sa aiba cunostinte de productie TV, management organizational, management economico-financiar, legislatie in domeniul audiovizualului si sa prezinte un proiect managerial specific postului.
La randul sau, compania Wrightson, specializata in recrutare si executive search, cauta pentru clientul sau un furnizor multinational de servicii, cinci branch manageri pentru diferite locatii din tara.
Compania de recrutare Diagma a scos la concurs pentru o companie producatoare de bauturi alcoolice o pozitie de director de resurse umane, iar pentru un alt client a anuntat ca este in cautarea unui director pentru divizia de transport.


60 de joburi pentru IT

Ca volum, cea mai ampla oferta de angajare a venit in saptamana care a trecut din partea grupului Ipsos, care, prin divizia sa Ipsos Interactive Services (IIS), specializata in studii de piata online, cauta Junior Programmers pentru Romania. In urma unei luni de training platit de catre companie, cei mai buni 40 de candidati vor fi angajati in cadrul Ipsos. Training-ul are drept scop sa-i initieze pe candidati in domeniul studiului de piata si sa-i instruiasca cum sa mentina relatii de afaceri pozitive cu clientii companiei. In urma celor patru saptamani de training, cei mai ambitiosi si mai promitatori candidati vor fi angajati. Cei interesati sa aplice la acest program trebuie sa fie tineri absolventi sau chiar studenti in ultimii ani la una din specializarile: Matematica, Politehnica, IT, Stiinte Economice, Cibernetica, Statistica, Electronica sau alte profiluri tehnice.
Compania are in prezent 400 de angajati in Romania.
Compania de consultanta si recrutare Total Business Solutions cauta specialisti in IT pentru 20 de pozitii. "Am deschis de curand un departament specializat pe IT, datorita cerintelor existente pe piata, mai multi dintre clientii nostri locali si internationali fiind in cautare de specialisti", a declarat Daniela Necefor, Managing Partner, Total Business Solutions. Printre pozitiile cautate se numara cele de Project Manager, Sales Manager - Integrator, IT Director, Business Intelligence Manager sau de Account Executive Manager. "Ne asteptam sa primim cateva sute de CV-uri in urma acestor anunturi de angajare, atat pentru pozitii de junior, cat si de senior level. Multi dintre specialisti au plecat in strainatate, iar pe piata romaneasca au intrat companii de profil foarte specializate. Cererea este in continuare foarte mare si nu reuseste sa acopere oferta", adauga Necefor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO