Profesii

Scolile de afaceri pluseaza la pret

Scolile de afaceri pluseaza la pret

Click pentru imaginea marita

24.07.2008, 18:35 26

Taxele programelor de MBA sau EMBA oferite pe piata locala sunt la jumatate comparativ cu alte programe europene si de patru sau cinci ori mai mici decat tarifele practicate de marile scoli de afaceri, ca Harvard sau London Business School.
Intercollege IBS, institutia partenera a City University of Seattle a majorat din acest an pretul programului de MBA cu 1.000 de euro, pana la 7.500 de euro.
"Tarifele noastre erau printre cele mai mici (6.500 de euro - n.r.). Incercam, incet-incet, sa ne aliniem la nivelul de pret practicat in piata", precizeaza Gabriela Hartescu, deputy director pentru Romania al Intercollege IBS.
Printre motivele cresterii preturilor, ea enumera majorarea tarifelor lectorilor care predau in cadrul programului, precum si cresterea cheltuielilor logistice si a preturilor la utilitati. Tot ca urmare a cresterii costurilor, si Tiffin University a plusat cu 8% la pretul programului de EMBA, care in acest an ajunge la maximum 15.490 de euro, fata de 14.290 de euro anul trecut, pret la care se adauga 1.200 de euro, cat reprezinta cheltuielile pentru achizitionarea manualelor. Institutia acorda reduceri la nivelul costului programului, care pot cobori pretul la 13.244 de euro.
Majorarea cu pana la 20% a taxelor pentru programele de MBA sau EMBA din acest an nu apropie preturile de pe piata locala de cele din strainatate.
Preturile programelor de instruire manageriala oferite in Romania variaza intre cateva mii de euro si peste 30.000 de euro, cel mai scump program fiind EMBA-ul oferit de WU Executive Academy din Viena, care costa 35.000 de euro si dureaza 14 luni. Spre comparatie, programul de EMBA de la London Business School (LBS) sau de la Harvard costa pana la 90.000 de euro. Alte scoli europene practica taxe mai scazute, de pana in 40.000 de euro, insa studentii romani care iau in considerare varianta unui program de master in afaceri international trebuie sa adauge la aceste taxe si costul vietii care depaseste 1.000 de euro lunar.
Spre exemplu, la Rotterdam Business School, taxa pentru programul de MBA este 36.000 de euro, la care se adauga costul lunar al vietii, de aproximativ 1.250 de euro pe luna. Programul de MBA de la International University of Monaco costa 22.000 de euro, la care se mai adauga cheltuieli de intretinere anuale estimate la 17.000 de euro.
"Avem o industrie de educatie postuniversitara profitabila, dar este un business cu costuri operationale mari si investitii in infrastructura si logistica care trebuie realizate consecvent", spune Adriana Dutescu, director al Bucharest School of Management.
In ultimii ani, tot mai multi manageri romani aleg sa renunte la sprijinul financiar al organizatiilor in care lucreaza si sa suporte singuri costurile unui program de MBA sau de EMBA. Pe piata locala sunt operationale in prezent 13 programe de MBA si EMBA, ultima intrare fiind a celor de la Business School Netherlands (BSN), cea mai mare scoala de business din Olanda, care urmeaza sa lanseze in toamna un program de EMBA in mai multe orase din tara, la un pret de 25.600 de euro.
La preturile "de lista", unele programe mai adauga diverse costuri legate de proiecte punctuale, carti recomandate sau weekend-uri de studiu in strainatate.
Piata locala a programelor de MBA si EMBA este estimata la aproximativ 5 milioane de euro, iar numarul managerilor care au absolvit astfel de programe depaseste 2.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO