Profesii

Seamana cu mine? Atunci il angajezez!

04.07.2005, 18:34 14

Managerii care se ocupa de recrutarea si de conducerea unei echipe au tendinta de a ceda ispitei de a angaja doar persoane care sa le semene din punctul de vedere al personalitatii, intereselor si al conceptiilor, in general.

O data cazuti in aceasta capcana, liderii s-ar putea trezi cu angajati pe care, in fond, nu-i plac si pe care nu-i pot motiva usor. Pentru a excela in interiorul unei companii, managerii au nevoie, in mod invariabil, de o diversitate a perspectivelor si a ariilor de cunostinte in cadrul departamentului. De fapt, au toate sansele sa esueze in momentul in care angajeaza numai indivizi care sa le semene lor sau altor membri ai staff-ului, scrie Career Journal.



Unitate in diversitate

"Puterea oricarui grup sta in diversitatea sa", spune Renee Wingo, sef la departamentul de resurse umane din cadrul companiei Virgin Mobile USA. "S-ar putea sa faci doar pasii corecti, insa nu vei avea un succes extraordinar ca manager pana nu aduci laolalta oameni cu perspective diferite, care sa nu fie miniversiuni ale liderului", continua Wingo.

Atunci cand s-a decis asupra unui staff de 10 persoane pentru Human Resources, Wingo spune ca a incercat sa creeze un "amestec de mai multe ingrediente". Angajatii sai se claseaza pe diferite niveluri de experienta, cu durate de la 18 luni la 30 de ani, persoane orientate catre tehnologie, catre productie si catre servicii, cu program full-time si part-time.



Mai multe idei

Aceasta mixtura, spune reprezentanta Virgin Mobile, este vitala pentru buna functionare a unei afaceri, considerand ca mai multe puncte de vedere implica mai multe viziuni asupra unei probleme si mai multe unghiuri de abordare a unei situatii. Insa toate acestea fac mai dificila munca unui manager. La intalnirile saptamanale ale staff-ului, Wingo incearca sa incurajeze discutiile libere pe tema problemelor si a proiectelor, dar si sa pastreze in vizor necesitatea luarii unei decizii.

O calitate pe care o impartasesc toti angajatii lui Wingo este dorinta de a lucra intr-un grup diversificat, trasatura pe care managerul de la Virgin Mobile spune ca o cauta inca din momentul in care intervieveaza un candidat pentru un job in cadrul companiei. Metoda consta in a intreba aplicantul despre modul in care se luau deciziile la vechiul post si ce ii placea cel mai mult la acel job.

"E bine atunci cand raspunsul este ca le placea sa se reuneasca in grup si sa invete lucruri noi", spune Wingo. "Insa daca imi spun ca nu erau de acord cu deciziile luate in echipa, atunci trebuie sa ma intreb daca si-ar gasi locul la compania noastra".



Intregul, mult mai important

Denise Morrison, vicepresedinte al Campbell Soup si presedinte al departamentului de vanzari al companiei, subliniaza si ea importanta angajatilor care stiu sa "joace" in echipa, considerand ca, intr-o companie, intregul este mai important decat fiecare individ in parte. Pentru a se asigura ca nu angajeaza doar oameni care sa ii placa ei, personal, Morrison cere subalternilor sai sa ii intervieveze pe aplicanti.

"E greu sa nu fii subiectiv in momentul in care discuti cu cineva, asa ce e bine sa ceri si alte puncte de vedere". Reprezentanta Campbell a lucrat in mai multe companii mari, printre care Procter&Gamble si Nabisco. De multe ori, spune Morrison, a angajat persoane cu putina experienta, mai ales in momentele de lansare a unor noi strategii de marketing sau de produs. Micii intreprinzatori au fost nevoiti sa gandeasca intr-o perspectiva mai larga si stiu cum sa lucreze cu o cantitate limitata de resurse, a conchis Morrison.



Unii prefera cunoscutii

Modul in care posibilii angajati se integreaza intr-o companie poate fi mult mai important decat felul in care se pliaza pe cerintele impuse de stilul de intervievare al unui manager, spune Brian M. Sullivan, presedinte si director executiv al companiei de head-hunting Christian& Timbers.

Sullivan povesteste ca, atunci cand recruta manageri pentru companiile de pe Wall Street in urma cu cativa ani, o parte a acestora cereau persoane foarte bine calificate, iar altele doar indivizi care sa inteleaga si sa stie sa isi faca meseria. Managerul Christian&Timbers s-a aratat ingrijorat in privinta faptului ca numerosi directori refuza sa angajeze persoane care nu fac parte din cercul lor social, preferand cunoscutii.

Intr-un mediu competitional precum cel din ziua de azi, managerii nu ar trebui sa caute persoane cu care sa se socializeze, ci indivizi care sa aduca noutate, apreciaza Sullivan. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO