Profesii

Sefe in lumea barbatilor

Sefe in lumea barbatilor

Click pentru imaginea marita

07.04.2008, 14:39 184

Diferentele salariale dintre femeile si barbatii cu functii similare la nivel de middle si top management sunt constientizate de catre reprezentantele sexului frumos, desi existenta unui ecart salarial nu ar trebui sa fie dictata de gen, ci de competente, spun ele. Pentru un post de top management sunt necesare competente de un inalt grad de calificare si experienta, cu atributii, responsabilitati si obiective strategice.
Cu toate acestea, diferentele exista: potrivit datelor Institutului National de Statistica, barbatii castiga cu 16% mai mult decat femeile care ocupa aceleasi pozitii.


De ce sunt preferati barbatii
Femeile si-au facut loc in topul unora dintre cele mai mari companii din economie.
Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, cea mai mare companie romaneasca, Liliana Solomon, care conduce operatiunile operatorului de telefonie mobila Vodafone, Anca Ioan, director executiv al Tiriac Holdings, sunt doar cateva exemple de femei de succes care ocupa pozitii de top in companiile din piata. Si nu sunt singurele. Pantofii cu toc sunt la putere in organizatii, preponderent in departamentele de HR, relatii publice si comunicare. Pe de alta parte, industrii ca bankingul, constructiile si FMCG-ul raman pe mana barbatilor. De ce?
Top managementul principalilor jucatori de pe piata bancara este dominat de barbati, insa femeile sunt majoritare la nivel de middle management si pe ansamblul personalului. Cei mai multi considera ca femeile se bucura de mai putine sanse decat barbatii in viata profesionala sau ca acestea sunt incompatibile cu anumite profesii, iar daca ne uitam la sistemul bancar romanesc putem sa spunem ca nu gresesc foarte mult.
Manuela Plapcianu, director general al Bancpost de la inceputul lui 2007, ramane deocamdata singura femeie care ocupa o astfel de pozitie in bankingul romanesc, restul presedintilor de banci fiind barbati.
O explicatie pentru dominatia barbatilor in top managementul bancilor ar fi mind-set-urile celor care decid: exista gandirea de tip traditional care conduce la falsa impresie ca barbatii sunt mai puternici in fata situatiilor de criza sau conflict.
Ultimele doua promovari internatio-nale din banking au fost echitabile, insa, din acest punct de vedere: Mihaela Bitu a preluat la inceputul anului operatiunile de creditare ale ING Bank in zece tari, iar Florin Luca, directorul de resurse umane al BRD-Societe Generale, a fost numit in functia de director adjunct resurse umane pe international retail banking in cadrul grupului francez.
La fel cum exista industrii dominate de barbati-manageri, femeile sunt la putere in domenii ca industria cosmetica, in anumite nise de piata din FMCG - cum este piata margarinei, in industria textila sau in cea a incaltamintei si a imbracamintei.
La nivel departamental, barbatii conduc functiunile de vanzari si pe cele financiare, in timp ce resursele umane, marketingul si PR-ul raman pe mana doamnelor.
Astfel, in industria cosmetica, femeile cu functii importante nu se simt discriminate salarial, ba, mai mult, se simt in largul lor. "In general in Romania, nu doar in industria de cosmetice, nu cred ca se poate vorbi despre diferente salariale intre barbatii si femeile de pe pozitiile de middle si top management. Cred ca cineva ar fi un cretin sa nu angajeze pe cineva competent pe motiv de sex. In momentul cand esti performanta, esti profesionista si aduci profit in companie ca femeie, esti considerata un asset", afirma Monica Tatoiu, director general al Oriflame Romania, filiala locala a producatorului suedez de cosmetice Oriflame.
Femeile conduc in HR sau in PR pentru ca au o mai mare aplecare catre "ceilalti", iar lucrul in echipa si relationarea le vine "manusa", sunt de parere specialistii in HR.
Pe de alta parte, sansele de a angaja un barbat pe o astfel de pozitie sunt relativ scazute, din cauza numarului redus de barbati care aleg aceasta cariera.
Prin urmare, se poate spune ca nu este neaparat vorba despre discriminare, ci mai mult despre o segmentare a pietei pe criterii naturale. Femeile prefera anumite joburi pe care barbatii le evita.
Faptul ca femeile au dezvoltate abilitatile mai "soft" nu inseamna ca nu au si alte calitati, cum ar fi gandirea de ansamblu, centrarea pe rezultate si aspecte concrete, atitudinea usor mai ofensiva, pe care de regula le gasim la barbati, dar care sunt solicitate si femeilor, indiferent de domeniul in care activeaza.


Iau mai putin bani
Diferentele salariale dintre femeie si barbati, care pot sa ajunga si pana la 20 - 30%, sunt evidente cu preponderenta in cadrul multinationalelor, afirma Maria Grapini, directorul general al producatorului de textile Pasmatex, din Timisoara.
In general, companiile ofera pentru pozitii de top management pachete atractive de compensatii si beneficii, indiferent daca ocupantul este barbat sau femeie, considera Nicoleta Carlugea, director de resurse umane in cadrul grupului Tiriac, care subscrie cu toate acestea diferentelor salariale enuntate de Grapini.
"Consider ca in industria romaneasca inca exista diferente salariale intre femeile si barbatii cu functii de conducere, chiar daca acest lucru nu este normal, pentru ca salariul trebuie sa fie corelat cu performanta, nu cu genul angajatului", spune Grapini.
Nu doar in anumite companii mari se observa diferente salariale pe criteriul de sex, ci in cele de dimensiuni mai reduse, in care la putere se afla stilul de conducere traditionalista.
"In companiile de dimensiuni reduse, cu un stil de conducere traditionalist, probabil se intalnesc situatii punctuale in care femeile sunt platite mai putin bine decat barbatii. Insa, in companiile multinationale sau moderniste in abordare este apreciata performanta, iar multe companii si-au creat un deziderat din egalitatea de sanse", spune Alice Varlan, HR manager in cadrul diviziei operationale a companiei farmaceutice Zentiva.
Una dintre cele mai vizibile diferente la nivel salarial apare in cazul joburilor din sistemul bancar, unde barbatii castiga cu aproape 16% mai mult decat femeile.
Cum se explica aceste difente? Sunt barbatii mai eficienti, mai buni profesionisti pentru a se justifica venituri mai mari?
"O cauza ar fi ca barbatii sunt preferati in pozitii de conducere pentru ca dedica mai mult timp jobului, sunt mai focusati pe cariera si mai bine pregatiti, in special, in domeniile tehnice, si ca atare sunt si mai bine platiti. In general, barbatii sunt stalpii familiei si sunt mai motivati sa se concetreze pe cariera", declara Lidia Marin, seful biroului de resurse umane al Generali Asigurari.


Exista si exceptii
Diferentele salariale apar mai degraba intre romani si expati, decat intre femei si barbati, in cazul unui CEO expat pachetul salarial fiind considerabil mai mare, remarca Nicoleta Carlugea, de la Tiriac.
Nici sectorul asigurarilor nu respecta tendintele generale de diferentiere salariala pe motiv de sex. "La conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor se afla o femeie (Angela Toncescu - n.r.), la Uniunea Societatilor de Asigurare din Romania este director executiv o femeie, iar in randul firmelor din Top 10 societati de asigurari se gasesc multe femei in functii de middle si top management. Chiar in Generali Asigurari exista foarte multe femei in middle management si o femeie in top-management, iar salariile sunt conforme cu grila de salarizare a companiei, deci nu se fac diferente in functie de sex", afirma Marin, de la Generali Asigurari.
In cadrul grupului Tiriac, care reuneste companii ce activeaza in auto, servicii financiare, transport aerian sau paza si protectie, posturile de top si middle management sunt ocupate, preponderent, de catre barbati.
"Atunci cand stabilim un pachet salarial, luam in calcul responsabilitatile asociate postului de conducere, care sunt aceleasi, indiferent daca acesta este ocupat de o femeie sau de un barbat", afirma Carlugea.
Daca in grupul Tiriac femeile se afla sub barbati, din punct de vedere cantitativ, in sectorul farmaceutic, mai exact in zona de productie, caracterizat de o pondere mai mare a femeilor care ocupa functii manageriale nu se poate vorbi despre o discriminare salariala intre femei si barbati, considera Alice Varlan, HR manager in cadrul diviziei operationale a Zentiva.
"In toate companiile in care am lucrat, grila salariala era aplicabila in egala masura managerilor barbati si femei. Singura diferentiere era data strict de nivelul performantei individuale. Niciodata nu am incadrat o femeie mai jos in grila salariala decat un barbat atunci cand am angajat candidati din exteriorul companiei. La fel si in cazul promovarilor din interior. Principiile se aplicau in mod egal", spune Anca Covaciu, care conduce departamentul de resurse umane al diviziei comerciale a Zentiva. Covaciu crede ca in industria farmaceutica romaneasca nu exista diferente salariale intre femei si barbati, iar situatii in care un barbat castiga mai bine decat o femeie apar doar ca urmare a gradului superior de implicare.


Cum sa pierzi bani din cauza feminitatii
Uneori se intampla nu doar ca o femeie sa fie tinta glumelor propriilor colegi de birou de sex masculin, ci si sa piarda sume importante de bani.
Maria Grapini a avut momente pe parcursul carierei in care a avut de pierdut din cauza ca este femeie. "A fost o situatie in care un angajat al unei banci mi-a spus, mai mult sau mai putin direct, ca refuza sa faca o tranzactie in care era vorba de cateva milioane de euro pentru ca sunt femeie", spune Grapini.
De cealalta parte, Covaciu, Carlugea si Tatoiu nu s-au simtit niciodata discriminate financiar.
"Chiar pot sa spun ca am un salariu mai mare decat directorul regional al Oriflame" , spune Tatoiu, in vreme ce Carlugea considera ca a fost platita la nivelul competentelor, abilitatilor si a responsabilitatilor pe care le-a avut de-a lungul timpului.


Companiile conduse de femei se dezvolta mai rapid

Companiile care au la conducere femei se dezvolta mai rapid decat cele conduse de barbati, conform unui studiu realizat de CEBR, Centrul pentru cercetare antreprenoriala si de afaceri (Centre for Entrepreneurship & Business Research).

Rata de crestere a firmelor conduse de femei este de 39%, fata de 31% in cazul celor conduse de barbati.
In 47% dintre firmele infiintate de femei, acestea sunt proprietar unic in 79% din cazuri femeile fiind si cele care se ocupa de managementul afacerii.
Profilul femeii proprietar de firma infiintata de maximum doi ani are varsta medie de 34 de ani, 50% dintre acestea avand studii de pregatire in management.
Printre femeile intreprinzator cu experienta de lucru de aproximativ opt ani, 62% dispun de studii sau pregatire in management si gestiune de afaceri.

Sursa: Centrul pentru cercetare antreprenoriala si de afaceri CEBR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO