Profesii

Topul celor mai mari salarii ale executivilor plasati de head-hunteri in acest an

Topul celor mai mari salarii ale executivilor plasati de head-hunteri in acest an
07.12.2009, 00:00 336

Compania de executive search K.M. Trust & Partners a plasatanul trecut un executiv de top pe un salariu de 10.000 de euro netlunar, in timp ce anul acesta cel mai mare salariu al unui executivrecrutat a fost de 13.300 de euro. Desi la nivelul salariului netcresterea fata de anul trecut este de peste 30%, bonusurileincasate pe aceleasi salarii au scazut simtitor. In cazul prezentatde K.M. Trust & Partners, bonusul din 2008 era de 125%, pentruca in 2009 sa coboare la 30%. In consecinta, anul trecut executivulrecrutat de compania de executive search avea un bonus anual de150.000 de euro, iar anul acesta ce va incasa din bonusul a coboratla aproximativ 48.000 de euro. Venitul total al executivului plasatde firma de executive search a fost anul trecut de 22.500 de euro,iar in acest an de 17.300 de euro.

"Bonusurile sunt mai mici, insa in ceea ce priveste salariulfix, nu am sesizat schimbari. In schimb, au scazut pretentiilecandidatilor, oamenii sunt mai flexibili si au asteptari maiscazute", spune Radu Manolescu, managing partner al K.M. Trust& Partners

Pe de alta parte, ideea de cost-saving a devenit un subiectextrem de sensibil in prezent si schimbarea majora la nivelulpietei se reflecta in atitudinea angajatilor si a angajatorilor lamasa negocierilor. "Angajatorii sunt mai putin flexibili cand vinevorba de felul in care cheltuiesc banii. Cum rolurile executivesunt scumpe, angajatorii se gandesc de zece ori inainte sa decidasa recruteze un manager si evita sa iasa din marjele salarialestabilite in buget, cum se intampla in anii trecuti, cand seintampla ca reprezentantii companiilor sa decida sa dea un salariumai mare sau beneficii mai complexe unui manager decat era prevazutinitial", subliniaza Manolescu.

De ce cresc salariile la nivel de top?

Salariul mediu pe economie a franat tot mai abrupt in ultimeleluni, avansurile abia acoperind rata inflatiei, iar specialistiiestimeaza ca in curand vom vedea rate negative de crestere. Cum sejustifica faptul ca salariile executivilor nu numai ca nu auscazut, ba, mai mult, in anumite situatii au si crescut chiar si inconditiile in care economia romaneasca a traversat unul dintre ceimai dificili ani?

"Posturile de top si middle management sunt critice in momentulde fata pentru supravietuirea companiilor. Daca anii trecuti numaisa nu vrei sa vinzi nu vindeai, acum iti trebuie oameni foartebuni, care sa reuseasca sa se descurce in conditii de piata multmai dificile, ba chiar sa faca si performanta. Anul trecut vorbeamde pachete totale cuprinse intre 190.000 si 970.000 de lei brut(4.300 - 22.000 de euro - n.red.), care includeau salariul,bonusurile variabile si beneficiile, iar anul acesta vorbim depachete cuprinse intre 300.000 si 1.400.000 de lei brut (5.900 -27.700 de euro - n.red.) anul trecut", spune Oana Datki, countrymanager al Consulteam, reprezentantul gigantului mondial deconsultanta in resurse umane Mercer.

Potrivit studiilor salariale realizare de Mercer in acest an,bonusurile la nivel executiv au ramas la fel, intre 20 si 30% dinsalariul anual de baza, in conditiile in care anul trecut mergeaupana la 35%.

Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei Pedersen &Partners, unul dintre cei mai activi recruiteri in zona demanagement din real estate, spune ca cel mai mare salariu al unuiexecutiv pe care l-a plasat in acest an a fost de 16.000 de euronet, iar anul trecut suma a fost similara. "La nivel demiddle-management si de specialisti s-au inregistrat scaderi, insatop executivii nu au avut parte de acelasi tratament. Anii trecuti,toti oamenii erau buni si pregatiti, acum companiile fac curateniesi renunta la angajatii mai putin pregatiti pentru a ramane cu ceimai buni oameni", afirma Rasmussen.

Pe de alta parte, bonusurile au scazut la nivelul angajarilornoi, spun specialistii in resurse umane, fara sa fi fost luata odecizie formala in companii in acest sens.

"Nu s-a schimbat regula din companie, insa s-au schimbat sumele,pentru ca este cu mult mai greu sa iti atingi targetul sau sa ildepasesti cum se intampla anii trecuti, cand cresterea economicaimpulsiona foarte mult businessurile. Acum valoarea oamenilor estecea care poate sa scoata la suprafata o organizatie", explicaDatki.

Cel mai mare salariu lunar al unui executiv de top plasat deStanton Chase a fost in acest an de 7.000 de euro, venitul aferentacestui salariu fiind de aproape 12.000 de euro si apartinea unuimanager din industria alimentara. Anul trecut, salariul cel maimare pentru care Stanton Chase a recrutat un executiv a fostintr-un fond de investitii si a ajuns la 8.000 de euro, venitultotal lunar fiind de 17.000 de euro.

Companiile de executive search incaseaza in general aproximativ30% din venitul anual al managerilor pe care ii plaseaza. "Nu auscazut salariile, au scazut pretentiile la nivel de pachete si deexit bonusuri cu mentiunea ca sunt putini cei care se aventureazadintr-o companie in alta. Nu au crescu in schimb salariile, inconditiile in care cresteau astronomic de la an la an. La nivelulbonusurilor, scaderea nu este in cifre absolute, ci mai degraba sevede la nivelul a ceea ce incaseaza executivul in mana la final dean", spune Mihaela Damian, partener al firmei de executive searchStanton Chase.

Salariile mari nu sunt pentru toata lumea

George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri depe piata, spune ca in 2008 cel mai mare salariu al unui executivplasat de firma sa a fost de 21.000 de euro net pe luna, iar anulacesta de 12.000 de euro.

"Este o diferenta enorma acum intre cei care si-au pierdut jobulsi sunt in cautarea unuia nou si cei care lucreaza inca si suntvanati pentru un nou job. Cu cateva exceptii, cei din primacategorie nu prea au de ales si sunt obligati sa accepte conditiileangajatorului. Am vazut multe situatii in ultimul timp in care doicandidati cu profiluri, experiente si senioritate comparabileprimeau oferte semnificativ diferite doar pentru ca unul era farajob, iar al doilea nu", explica Butunoiu.

El da exemplul unui candidat care primeste 6.000 de euro, iarcelalalt maximum 4.000 de euro, chiar daca al doilea avea si el6.000 de euro la ultimul job.

Criza a schimbat radical regulile pe piata muncii si nu infavoarea candidatilor. "Am avut si candidati care au refuzat 10.000de euro in urma cu un an si care acum au acceptat 4.000. Deasemenea, sunt destui cei care accepta si joburi mai joase ierarhicdecat ultimul pe care l-au avut, situatie extrem de rar intalnitainainte de criza. Altfel spus, daca esti in cautare de job, sanselesa mai vezi salariul pe care il aveai inainte sunt aproape nule.Daca esti vanat, atunci aproape sigur primesti un salariu maimare", mai spune head-hunter-ul.

In consecinta, discrepantele salariale s-au accentuat in 2009,dupa ce in ultimii 3-4 ani pana la criza asistam la un proces lentde uniformizare a salariilor, o indreptare catre normalitate, dacaluam ca referinta situatia din tarile occidentale.

"De asemenea, mai scazuse putin si diferenta dintre salariilemici si cele mari, prin cresterea mai rapida a celor mici, si acestlucru era tot o tendinta de normalizare", incheie Butunoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO