Profesii

Unde vor face romanii MBA-ul dupa integrare

31.07.2006, 17:53 15

Pe piata romaneasca, numarul managerilor care au absolvit programe de MBA sau Executive MBA este de aproximativ 1.500 in prezent, potrivit estimarilor celor care ofera astfel de programe. Si cum aderarea la UE va insemna intrarea tot mai agresiva a multinationalelor, este de asteptat un salt al solicitarilor pentru programele de MBA.

Cu toate acestea, dupa cresterea numarului celor interesati de programe de MBA vor creste si standardele fata de astfel de programe. Exista voci care sustin ca, dupa aderare, vom asista la un exod al potentialilor candidati catre programe de MBA din strainatate.
Reprezentantii structurilor care ofera programe de MBA in Romania au pareri foarte putin diferite referitor la acest aspect. Si totusi nuantate.
"Nu este exclus ca o serie de potentiali candidati sa se afle in expectativa, asteptand ca integrarea in UE sa influenteze si acest segment (al programelor de MBA - n.r.). Insa integrarea nu va schimba nici structura, nici programa si nici beneficiile unui astfel de program, indiferent de tara de provenienta", spune Adriana Dutescu, director Bucharest School of Management, care ofera programul MBA Romano-Canadian.
"Ar putea exista o astfel de tendinta, de a incerca alte programe in strainatate, dar, pe de alta parte, sunt multe date care trebuie luate in calcul. Am facut un sondaj printre absolventii nostri si majoritatea au declarat ca un MBA in strainatate ar prezenta doua in-conveniente majore: costurile mult mai mari si lipsa timpului", explica Corina Bretan, Marketing & PR Manager CODECS.
ASEBUSS admite anual la programele sale aproximativ 80-85 de participanti, impartiti in doua serii.
"Numarul candidatilor care au depus dosare de admitere a fost anul trecut de aproximativ 100. Pentru programul EMBA 2006-2008, care va incepe in septembrie, inscrierile continua si in august; pana in acest moment am avut peste 400 de solicitari din care s-au concretizat aproximativ 80", spune Bianca Ioan, director marketing, ASEBUS.
Ioan adauga ca absolventii de MBA-uri din strainatate se confrunta cu dificultati la intoarcerea in tara, legate de inadaptarea programului la realitatile economice. "Cei care se intorc sunt frustrati de acest fapt si, fie isi deschid un business propriu, fie aleg sa plece din nou in strainatate. In cazul unui MBA, este esential sa ai profesori care sa cunoasca realitatile cu care te vei confrunta dupa absolvirea programului", explica Ioan.
"Componenta internationala este foarte importanta pentru cei care au contact cu parteneri straini", adauga Ioan.
Programul MBA Romano Canadian ofera si 95 de locuri pe an, in doua variante: de un an (Intensive) si de doi ani (In Action).
Exista mai multe faze ale deciziei de a te inscrie la un MBA, si cel mai greu este sa te decizi si sa accepti ca trebuie sa te intorci la scoala si la studiu, pentru ca la sfarsitul programului sa fii o cu totul alta persoana.
"Chiar si testele GMAT pot speria anumiti candidati, ca sa nu mai vorbim de munca in sine, de dupa intrarea in program, care atinge cote la care cei mai multi nu se asteptau. In prezent exista doua categorii de candidati: cei care vin sa invete, sa se dezvolte, sa afle, sa fie cu adevarat pregatiti si cei care vin pentru networking. Evolutia in cadrul programului, la fel ca si evolutia ulterioara absolvirii, a reflectat destul de fidel motivatiile initiale ale fiecaruia", afirma Adriana Dutescu, director Bucharest School of Management. "Anul acesta 105 candidati au trecut testul GMAT, urmand ca din acestia sa fie selectati cursantii pentru Intensive si In Action, in baza rezultatelor obtinute la test si a altor criterii, care tin de experienta profesionala a candidatului. Anul trecut 120 de candidati au dorit sa urmeze programul", spune Adriana Dutescu.
Referitor la interesul pentru programele de MBA, Dutescu spune ca odata cu cresterea numarului celor care aleg sa urmeze programe de MBA a crescut si numarul programelor de acest fel de pe piata. "In fapt, la un calcul total, numarul celor interesati de astfel de programe a crescut, insa este distribuit pe un numar mai mare de programe si traininguri", spune Adriana Dutescu.
Integrarea in UE nu va schimba nici diferentele semnificative de cost implicate de un program international versus unul din Romania, crede directorul Bucharest School of Management.
Programul de Full-Time MBA al CEU Business School de la Budapesta accepta intre 50 si 60 de participanti in fiecare an, separati in doua grupe pe perioada studiilor.
"Anul acesta, fiind primul an de activitate in Romania, am inceput programul de Weekend MBA cu 15 participanti. Pentru anul viitor avem deja 10 aplicanti confirmati. Estimam ca in sesiunea din 2007 numarul de participanti va fi de aproximativ 25", declara Daniel Secareanu, Senior Manager for Graduate Programs, CEU Business School.
El apreciaza ca diferenta dupa integrare va fi facuta de intensificarea concurentei intre ofertantii de MBA.
"Asa cum nici in cazul Ungariei aderarea la UE nu a schimbat foarte mult lucrurile pe piata programelor de MBA, nici in cazul Romaniei nu va fi foarte diferit. Universitatile locale vor incepe sa aiba o concurenta mai puternica din partea universitatilor de renume din Europa ce vor aduce programe educationale in Romania, un lucru normal intr-o economie libera", crede Daniel Secareanu.
El este de parere ca vor exista aceleasi optiuni pentru candidati ca si acum: fie sa urmeze un program de full time MBA in strainatate in cadrul unei universitati celebre, fie sa se axeze pe dezvoltarea unei cariere in Romania si sa urmeze in paralel un program de Weekend MBA oferit fie de universitatile locale in sistem de franciza, fie de universitatile acreditate venite cu propriile programe din afara tarii.
"In acest moment, piata nu recunoaste valoarea adaugata adusa de un absolvent de MBA decat la nivelul multinationalelor, dar in urmatorii doi ani acest lucru se va schimba in mod substantial datorita ultimelor privatizari, intrarii Romaniei in UE si investitiilor straine masive care vor avea loc", incheie Bretan, de la CODECS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO