Profesii

Valeria Mihaiescu, director de resurse umane pentru Balcani al Deloitte: Am amanat o parte din traininguri, dar nu ne-am atins de salarii si de beneficii

Valeria Mihaiescu, director de resurse umane pentru Balcani al Deloitte: Am amanat o parte din traininguri, dar nu ne-am atins de salarii si de beneficii
01.02.2009, 16:21 410

 

Compania de consultanta a inceput sa resimta efectele crizei financiare incepand cu luna noiembrie a anului trecut. "Nu am facut restructurari. Am renuntat la 4-5 oameni, care fie nu isi indeplinisera targetul nici cand mediul economic era favorabil, fie nu mai aveau proiecte de care sa se ocupe. Pana in luna mai sper sa nu facem concedieri", spune Valeria Mihaiescu, director de resurse umane pentru Balcani al companiei de consultanta Deloitte, pozitie din care supervizeaza cinci tari (Romania, Moldova, Albania, Kosovo si Bulgaria) si un total de 800 de salariati, din care 500 lucreaza in Romania, unde este concentrat si cel mai mare volum al businessului Deloitte din Balcani.

Cu toate acestea, planul de team-building-uri al Deloitte pentru acest an este pus sub semnul intrebarii, iar unele traininguri au fost amanate.
"Ne-am uitat la costuri si am amanat trainingurile pe soft-skills (comunicare, dezvoltarea abilitatilor interpersonale - n.r.), care nu sunt foarte tehnice si care nu sunt core business. Nu ne-am atins de salarii si nici de beneficii pana acum."
Directorul de resurse umane spune ca recrutarea nu este complet inghetata. "Vom continua sa angajam consultanti cu experienta pentru acele servicii care vor fi cerute de clientii nostri in aceasta perioada. Ceea ce ne este destul de clar insa in acest moment este ca in toamna lui 2009 vom recruta mai putini absolventi decat in anii anteriori. De asemenea, nu cred ca ne vom mai uita la salarii pana la sfarsitul anului."
Primul efect care se resimte pe piata muncii inca de la sfarsitul anului trecut in noul context economic este scaderea cererii de recrutare ca o consecinta directa a scaderii volumului de afaceri al companiilor. "Daca la inceputul anului trecut erau companii care prevedeau cresteri spectaculoase ale afacerilor lor pentru anul 2009 - de 25 - 30% -, multe estimeaza acum cresteri de pana la 15% sau mai putin, altele vor raporta pierderi sau chiar falimente".
Un al doilea efect va fi cresterea somajului din cauza reducerilor de personal, a intoarcerii in tara a unui numar important de persoane active care nu mai gasesc locuri de munca in afara Romaniei si care intra in competitie pentru locurile de munca din tara si chiar amanarea pensionarilor voluntare anticipate.
"Acei angajati care planuiau iesirea voluntara si anticipata la pensie vor incerca din rasputeri sa amane acest moment pentru a nu se autofinanta in plina criza doar din pensie, riscand sa nu poata face fata cresterii preturilor la alimente sau utilitati", apreciaza directorul de resurse umane.
Piata muncii, care a apartinut in ultimii ani candidatilor, s-ar putea transforma intr-o "piata a angajatorului". "Companiile angajatoare vor fi mult mai selective si vor contrabalansa atitudinea de multe ori nejustificat revendicativa a candidatilor, obisnuiti in ultimii ani sa primeasca cu usurinta si alte oferte atractive. Este putin probabil sa mai asistam la 'licitatii' de oferte. Angajatorii vor fi selectivi si in pastrarea pe perioada crizei cu prioritate a angajatilor cu calificari, competente si performante si nu isi vor mai permite sa tina pe statele de plata angajatii cu rezultate slabe sau pe cei necalificati."
Noua generatie de absolventi de facultate va gasi cu dificultate slujbe, tinand cont ca sectoare ca financiar-bancar, BPO, asigurari, auto sau consultanta nu vor mai face recrutari masive de absolventi in 2009.
Spre exemplu, anul trecut Deloitte a angajat 100 de absolventi, insa, in noul context economic, se va orienta in eventualitatea unor noi angajari catre oameni cu experienta, cu un "grad ridicat de senioritate".
"Pretentiile salariale ale tinerilor ajunsesera o adevarata bataie de cap pentru angajatori. Negocierea functiona pe principiul 'Ma vrei, bine! Nu?! Ma duc la altii'", explica Mihaiescu. Salariul brut lunar la nivel de entry-level in audit in cadrul companiei este de aproximativ 700 - 800 de euro.
De asemenea, salariile isi vor incetini semnificativ cresterea sau vor stagna, in timp ce in unele cazuri vor exista chiar reduceri salariale, pe care angajatorii le vor folosi pentru a evita reducerile de personal, iar salariatii vor ajunge sa accepte reducerile salariale pentru a-si salva locul de munca.
Cele mai mari riscuri la care se expun departamentele de resurse umane din companii sunt reprezentate de reducerile de personal pripite, inainte de a se incerca reducerea altor categorii de costuri.
Desi nu putem vorbi despre o stare de panica, exista o oarecare ingrijorare in randul angajatilor, ca urmare a efectelor crizei economice. "Nu stiu daca panica este neaparat cuvantul care descrie cel mai bine piata fortei de munca. As zice mai degraba ingrijorare, precautie si realism."
Printre efectele benefice ale contextului economic, angajatorii vor observa in aceasta perioada reducerea absenteismu-lui si in general o crestere a productivitatii si a implicarii angajatilor. In cadrul Deloitte, fluctuatia de personal anualizata ajunsese in anul fiscal 2008 - 2009 la 25%. "Populatia muncii este mai stabila acum. 2009 nu este un an al schimbarilor majore in viata", spune directorul de HR.
De asemenea, felul in care angajatii vor percepe masurile luate de companii in aceasta perioada va reprezenta un indicator pentru brandul de angajator al organizatiilor pe masura ce efectele crizei vor incepe sa se estompeze. "Orice disponibilizari lasa urme adanci in moralul angajatilor ramasi, iar odata cu trecerea crizei firmele care au fost percepute ca luand masuri coerente si care isi respecta angajatii vor fi mai bine plasate in piata". In timp ce o parte a businessului Deloitte descreste - in special pe divizia de audit -, exista si servicii care devin mai cautate in perioade de criza - consultanta in controlul costurilor, eficientizarea proceselor, restructurare sau lichidare, precum si departamentul de legal. "In general, efectul crizei se va traduce printr-o crestere a afacerii noastre mai mica decat cea preconizata initial pentru 2009. Primele masuri luate sunt cele pe care orice afacere le are in vedere intr-un astfel de context: controlul mai strict al costurilor si eliminarea initiativelor sau a programelor care nu sunt de stricta necesitate." In anul fiscal 2008 (1 iunie 2007 - 31 mai 2008), veniturile Deloitte Romania au depasit 30,8 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul fiscal 2007.
In cadrul Deloitte Romania lucreaza aproximativ 30 de expati, iar romanii din strainatate sunt in continuare candidatii preferati de companie.
 
Deloitte Romania pe scurt:
  • 500 de angajati, dintre care 30 de expati
  • Venituri de 30,8 milioane de euro in anul fiscal 2008 (1 iunie 2007 - 31 mai 2008), in crestere cu 25% fata de anul fiscal 2007.
 
Cariera
  • August 2006 - prezent: director de resurse umane al Deloitte pentru Balcani
  • Iunie 2004 - august 2006: vice president, people & general administration, Connex -Vodafone Romania
  • 2000 - 2004: profesor asociat, programul de MBA Romano-Canadian, cursul de managementul resurselor umane
  • Noiembrie 1999 - 2004: senior director, human resources & business process management, Connex/Mobifon
  • Decembrie 1998 - 1999: manager, assessment & development center; director organizational development, Connex/Mobifon
  • Decembrie 1997 - 1998: director, personnal training & development centers, Banca Romana pentru Dezvoltare
  • August 1991 - 1997: head of training department, Banca Romana pentru Dezvoltare
  • Octombrie 1984 - 1991: economist, Energomontaj Bucuresti

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO