Profesii

Victor Andrei, Director Operaţiuni de piaţă, BNR: Nivelul maxim al Robor a fost de 228%, în martie 1997, şi cel mai mic de 0,6%. Nivelul pe care îl vom avea în viitor depinde de mulţi factori

Victor Andrei, Director Operaţiuni de piaţă, BNR:...

Autor: Roxana Rosu

05.07.2018, 13:39 778
Nivelul maxim al Robor a fost de 228%, în martie 1997, şi cel mai mic de 0,6%. Nivelul pe care îl vom avea în viitor depinde de mulţi factori, a spus Victor Andrei, Director Operaţiuni de piaţă, BNR, la ZF Bankers 2018.

- cea mai mare valoare a Robor a fost 228% în 1996, am avut şi 48% în 2008. Minimul a fost la 0,68%. Nimeni nu vrea să se întoarcă la momente când dobânda de refinanţare era 640%. Din 2005 in 2008, media anuală a Robor a fost de patru ori peste ce avem acum. Nivelul pe care îl vom avea în viitor depinde de multe lucruri, de  zgomot, de situaţia internaţională.

-  sunt multe fonduri de investiţii care se bazau pe finanţarea extrem de ieftină, mergeau pe pieţe cu dobânzi mici şi situaţii macro bune. Asta e modelul lor de business. Inclusiv în România. Fie obţin randamente mai mari, fie retrag banii din ţara unde nu mai funcţionează modelul. Ei vor să facă profit.

- asteptările inflaţioniste sunt încă jos. Ele nu sunt o justificare pentru dobânzile la titluri de stat. Alţi factori au influenţă mai mare. Vedem sell-offuri pe alte pieţe, volatilitate în ţările vecine.

-  pe momente de zgomot şi crearea artificială a temerilor, investitorii aşteaptă să vadă cum se liniştesc apele. Asta se aplică şi la cumpărătorii de titluri de stat. Avem şi emisiuni refuzate. Liniştirea şi din partea media şi a decidenţilor ar fi binevenită.

Ce a mai spus Victor Andrei, Director Operaţiuni de piaţă, BNR:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO