Profesii

Vremea predărilor de ştafetă: Ce companii şi-au schimbat şeful în acest an

Vremea predărilor de ştafetă: Ce companii şi-au...

Autor: Adelina Mihai

09.06.2013, 20:27 1125

Banca Transilvania, cea de-a treia bancă locală, şi-a găsit CEO după un an de căutari, fu­ziunea Cosmote cu Rom­te­le­com a dus la o nouă numire de şef al operaţiunilor locale ale gigantului telecom în persoana lui Nikolai Beckers, iar o predare de ştafetă impor­tantă a avut loc şi în cadrul JTI, numărul doi pe piaţa de ţiga­rete – acestea sunt cele mai importante trei schim­bări la nivel de top ma­nage­ment de la înce­putul anului, judecând după valoarea busi­nes­surilor gestionate de executivii proas­păt numiţi în funcţii (de peste un miliard de euro anual).

Analiza ZF mai arată că multinaţio­nale­le nu au renunţat la practica de a numi ex­paţi în locul expaţilor, care în general să pro­vi­nă din ţara în care compania are sediul cen­tral: aproape 60% din managerii care au pre­luat conducerea unei companii din Ro­mâ­nia în prima jumătate a anului sunt străini.

Cele mai recente anunţuri de preluări de mandate au venit din industria auto : începând cu luna iunie, Boris Billich va conduce compania Merce­des-Benz Ro­mânia cu afa­ceri anuale de 180 mil. euro, în timp ce la condu­ce­rea locală a BMW Group a fost numit Alexander Milanov, un manager care va gestio­na un business de peste 100 de milioane de euro în România.
 

Mutări surprinzătoare în IT

Cele mai mult schimbări de CEO, director general sau country manager în pri­mele luni ale acestui an au fost făcute în industria IT, în domeniul bunurilor de larg consum sau în sectorul financiar (bănci şi asigurări). În industria IT, cele mai neaştep­tate schimbări au venit de la giganţii ameri­cani Microsoft şi IBM. În cazul Microsoft, în luna aprilie a fost făcut anunţul că executivul grec Kostas Loukas - un manager care a lu­crat pentru Coca-Cola şi Procter & Gamble înainte de a fi recrutat, acum opt ani, de subsidiara elenă a Microsoft - a devenit noul  CEO al filialei locale a producătorului ame­rican de software. Înainte de a veni în România, Loukas ocupa, din ianuarie 2012, func­ţia de director general al Microsoft Cipru şi Malta. Schimbarea de CEO de la Microsoft România a avut  loc după ce fostul şef, Ronald Binkofski, a preluat la începutul acestui an conducerea operaţiu­nilor din Polonia a producătorului american de software. CEO-ul din Polonia a plecat mai devreme cu un an de zile înainte de a fi pla­nificat, motiv pentru care Binkofski i-a luat locul. Astfel, şi Microsoft România a ră­mas fără CEO cu un an mai devreme decât era de aşteptat, fără a avea un candidat in­tern român pregătit să preia această funcţie, po­trivit unor declaraţii făcute de Vlad Bog, directorul HR al Microsoft România. El spu­nea că există şi candidaţi interni puter­nici pentru funcţia de CEO, însă aceştia nu sunt încă pregătiţi pentru acest job. O mişcare neaşteptată a făcut şi IBM, care a hotărât să desfiinţeze posturile de country general manager din România şi de pe alte pieţe precum Bulgaria sau Croaţia. Astfel, cea mai înaltă funcţie deţinută în prezent în cadrul companiei de pe plan local este aceea de country sales director, ocupată din luna aprilie de către Valeriu Nistor, fost director general al Xerox România şi Austria.
 

Multe schimbări în electroIT

Mutări la cel mai înalt nivel au avut loc şi în com­panii importante din in­dus­tria locală de electroIT: la conducerea pro­ducătorului Philips, Robin van Rozen a ve­nit să îl înlocuiască după nici doi ani pe ma­ce­doneanul Gorian Lalchevski. În in­dustrie - atât în retail, cât şi în producţie - şi-au mai schimbat managerul Indesit, Go­re­nje, Flanco şi Domo în ultimul an. Executivii care ajung în poziţii de top management în ca­drul unor companii multinaţionale au de regulă mai mulţi ani de experienţă în cadrul grupului.

Un exemplu în acest sens este chiar Marius Mihăilescu, numit la conducerea operaţiunilor din România ale producă­torului de electrocasnice Indesit. El a preluat funcţia de country manager după ce anterior a lucrat tot în cadrul companiei pe poziţia de director de vânzări.

Citiţi mai multe despre cele mai importante schimbări de executivi de pe plan local în anuarul CEO Survey, realizat de ZF în parteneriat cu firma de consultanţă şi audit PwC. Acesta poate fi achiziţionat prin comandă online de pe pagina www.zf.ro/anuare.

 

Românul lucrează pentru producătorul de electro­cas­nice de mai bine de un deceniu, din 2003. Înainte de a se angaja în cadrul com­pa­niei a lucrat pentru un alt jucător din industrie, Philips, în poziţia de manager al diviziei de retail electro-IT.

Şi companiile mari de stat au avut parte de modificări semnificative la nivel de top management ca urmare a implementării proiectului de introducere a manage­mentului privat la stat. Loteria Română, de exemplu, un business anual de peste 170 de milioane de euro, l-a adus la conducere pe Adrian Mişu Manolache, un tânăr executiv recrutat de la BCR, cea mai mare bancă locală.
 

Plecări importante din FMCG

De departe însă cea mai surprinzătoare plecare în 2013 a fost cea a lui Mihai Georgescu de la conducerea Wrigley România după un mandat ce depăşeşte două decenii. El este unul dintre cei mai longevivi manageri români de multinaţio­nală de pe piaţa locală. În medie mandatul unui manager, fie el român sau străin, este de 4-5 ani, iar criza a mai redus această perioadă cu 1-2 ani. Excepţie de la această regulă fac managerii care au fost sau continuă să se afle în acţionariatul com­pa­niei respective. În prezent, Geor­gescu este antreprenor într-o companie care importă şi distribuie în special dulciuri, produse din tutun şi accesorii pentru acestea.

O altă plecare a fost cea a lui Mihuţ Crăciun, care a fost schimbat de la conducerea Kandia Dulce, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a ciocolatei, după circa doi ani. Românul a fost înlocuit la şefia producătorului de ciocolată controlat de familia austriacă Meinl de un expat, Gerald Neumair, care deţine şi funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie. Schimbarea a venit în contextul în care la finalul anului trecut Kandia Dulce, un business de aproape 29 de milioane de euro în 2011, şi-a consolidat poziţia de cel mai mare producător local de ciocolată prin cumpărarea rivalului mai mic Heidi Chocolat, deţinut de elveţienii de la Läderach. Aceasta nu a fost însă singura tranzacţie în care Kandia Dulce a fost implicată în ultimii ani, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2011 a cumpărat şi businessul local Supreme Chocolate, producătorul ciocolatei Primola. În cazul acesteia din urmă Mihuţ Crăciun a fost cel care a integrat operaţiunile celor două companii, el aflându-se la conducerea Kandia în acea perioadă.
 

Executivii românii din străinătate, promovaţi

Managerii români deveniţi „expaţiâ pe alte pieţe au continuat să fie promovaţi, rezultatele lor reuşind să îi convingă pe acţionari să le dea roluri cât mai importante la nivel global. Călin Drăgan a devenit anul acesta cel mai puternic expat român, după ce patru îmbuteliatori Coca-Cola din Japonia au aprobat fuzionarea operaţiunilor lor formând o entitate cu afaceri cumulate de 10 miliarde de dolari peste care românul a devenit şef. Promovarea sa a venit după doar un an de mandat în funcţia de director de operaţiuni - corporate officer and executive director of operations & business transformation - în cadrul sistemului Coca-Cola din Japonia. Înainte de a pleca în Japonia, Drăgan a fost, în perioada 2005-2009, director general al Coca-Cola HBC România, o poziţie ocupată anterior numai de străini.

Un al român care a avut parte de un pas important în carieră este Marius Meleşteu, directorul general al companiei producătoare de cafea Strauss Balkans care, a fost numit în funcţia de general manager al Strauss Europa Centrală şi de Sud,  continuând  să conducă şi afacerile de pe plan local. El a preluat operaţiunile grupului israelian în cele două ţări în care Strauss are fabrici de producţie a cafelei, adică în România şi Serbia, şi în cele de export (Bulgaria, Moldova, Muntenegru, Bosnia Herţegovina, Albania şi Macedonia). Cele două fabrici ale Strauss din zonă au o capacitate de 30.000 de tone pe an şi aproximativ 500 de angajaţi, potrivit informaţiilor oferite de companie. Meleşteu îi raportează direct lui Todd Morgan, CEO al Strauss Coffee BV.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO