Profesii

Zile libere 2013. Trei zile libere suplimentare pentru bugetari, de Sărbători

Autor: Departamentul Social

11.12.2013, 14:35 15269

Numărul de zile libere din 2013 creşte cu încă trei, după ce primul-ministru a anunţat că bugetarii vor avea mai multe libere între Crăciun şi Anul Nou. În România lucrează circa 1,2 milioane de bugetari

Zile libere 2013: ce zile libere au fost anul acesta

Angajaţii din România au beneficiat până acum de 14 zile libere în 2013

Bugetarii vor mai avea în 2013 trei zile libere, de Sărbători, respectiv 27 decembrie 2013, 31 decembrie 2013 şi 3 ianuarie 2014, acestea urmând să fie recuperate ulterior, a anunţat premierul Victor Ponta.

Mai multe zile libere 2013. În luna noiembrie, premierul a anunţat că bugetarii vor primi în acest an unele zile libere, deoarece cu primele "se stă mai prost", Guvernul fiind obligat să se încadreze într-o anvelopă salarială într-un an în care a reîntregit toate salariile tăiate de fostul guvern, în 2010.
 

El a arătat că Guvernul va stabili zile libere de sărbători pentru bugetari, astfel încât să lege perioada liberă legală de Crăciun şi Anul Nou cu cea de week-end, iar zilele libere vor fi recuperate în ianuarie.

Zile libere în 2013. Câte dintre sărbători sunt în timpul săptămânii

În 2013 au fost cu două zile libere mai mult decât în anul precedent. Cele două zile libere din 2013 adăugate la calendarul sărbătorilor legale au fost cele de pe 2 şi 3 mai, acordate de Guvern la începutul lunii martie a acestui an. Însă, aceste zile libere au fost deja recuperate în două sâmbete, pe datele de 13 şi 20 aprilie sau prin prelungirea progamului de lucru (variantă valabilă până pe data de 30 aprilie).

Anul acesta este cel de-al doilea când angajaţii români au concediu legal cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (zi decretată liberă în 2012). Anul trecut însă, salariaţii au avut parte de un weekend prelungit, dat fiind faptul că 30 noiembrie a picat vineri.

Zile Libere 2013. Ce prevede Codul Muncii în ceea ce priveşte sărbătorile legale

Art. 139

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 
- 1 si 2 ianuarie; 
- prima şi a doua zi de Paşti; 
- 1 mai; 
- prima şi a doua zi de Rusalii; 
- Adormirea Maicii Domnului; 
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul Romaniei; 
- 1 decembrie; 
- prima şi a doua zi de Crăciun; 
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele aparţinând acestora.

 Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

 

Art. 140
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

 

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

 

Art. 142. 
Salariaţilor care lucreaza in unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. 
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestartă în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 

Art. 143 
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

 

Sursa: Codul Muncii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO