Proprietăţi

14.000 de locuinte vandute in Capitala in sase luni

27.09.2007, 18:28 21

Tranzactiile imobiliare realizate in Bucuresti in prima jumatate a anului au insumat 14.000 de locuinte rezidentiale, fata de 20.000 de locuinte vandute in Capitala in intreg anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Alpha Bank.
Din cele 20.000 de case vandute anul trecut, 8.000 au fost imobile noi si 12.000 locuinte vechi, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Oficialul bancii a spus ca datele au fost agregate din diferite surse, dar nu a dorit sa ofere detalii.
Statistica privind vanzarile de locuinte a fost inclusa
intr-un studiu Alpha Bank privind creditele ipotecare, conform caruia, in Bucuresti, imprumuturile acordate cu garantie imobiliara depasesc 4 mld. euro. Capitala consemneaza cel mai mare nivel mediu pe un credit cu ipoteca, respectiv 42.000 de euro pe imprumut.
In ceea ce priveste Bucurestiul, din totalul de 880.000 de locuinte, peste 50% sunt considerate de Alpha Bank neipotecabile, avand in vedere anul de constructie, cat si tehnologia si materialele utilizate.
Studiul bancii mai arata ca valoarea creditelor ipotecare si de consum care sunt garantate cu ipoteca pe casa a fost de 11,2 mld. euro la mijlocul acestui an.
Potrivit datelor Alpha Bank, creditul pentru achizitionarea unei locuinte insumeaza aproape 2,6 mld. euro, in timp ce creditul de consum in lei si valuta acordat pe baza de ipoteca se ridica la circa 8,5 mld. euro.
Oficialul Alpha Bank afirma ca rezultatele studiului indica un risc scazut in acest moment in privinta creditelor garantate cu ipoteca, avand in vedere ca majorarea preturilor din ultima perioada a facut ca valoarea totala a imprumuturilor sa reprezinte 50% din valoarea actuala a garantiilor.
Cresterea preturilor a determinat insa si un efort mai mare din partea clientilor, astfel ca in perioada 2001 - 2003 achizitia unei case presupunea in medie veniturile pe opt ani de munca, raport care a urcat pana la 16 ani in perioada 2004-2006 si 21 de ani la sfarsitul primului semestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO