Proprietăţi

Companiile imobiliare la unison: segmentul rezidential, cel mai activ

01.09.2004, 00:00 59



Fie ca a fost vorba de birouri, spatii industriale sau comerciale, apartamente sau terenuri, segmentele pietei imobiliare au inregistrat cresteri in acest an. Cand vine vorba de cel mai activ segment al pietei imobiliare in acest an, raspunsurile principalilor jucatori din domeniul imobiliar par trase la indigo - piata rezidentiala.



"Evolutia pietei imobiliare, in special in Bucuresti, a fost mai mult decat promitatoare, aceasta prezentand oportunitati reale de investitii, pe toate segmentele sale", apreciaza Ionut Dumitrescu, director general al companiei Eurisko. El spune insa ca pe primul loc intre cele mai active segmente se afla cel rezidential, urmat de cel al birourilor si retail.



"O crestere accentuata se va inregistra pe segmentul terenurilor cu destinatie rezidentiala, fapt datorat in primul rand dezvoltarii pietei creditului ipotecar, ce va influenta in mod direct tendinta de migrare de la apartamente de bloc la locuinte unifamiliale", adauga Dumitrescu.



Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobiliare Regatta, crede ca anul 2004 a inregistrat cea mai dinamica activitate pe toate segmentele pietei imobiliare. "Au fost poate anumite segmente care au inregistrat o activitate mai putin intensa sau au avut o evolutie oarecum liniara", adauga Uzunov. Insa chiar si in aceste conditii, intre cele mai active segmente s-a detasat cel rezidential.



"Piata achizitiilor rezidentiale ramane inca puternic influentata de dezvoltarea rapida a sistemului de credit ipotecar, fapt care a impulsionat in mod cert cererea de imobile pentru locuinta", completeaza Uzunov.



Reprezentantii DTZ Echinox remarca la randul lor o piata din ce in ce mai dinamica pe sectorul rezidential, cu un numar mai mare de proprietati disponibile, interesul fiind concentrat pe centrul si nordul Bucurestiului precum si zona Baneasa.



"In segmentul rezidential, serviciile bancare, in special creditul ipotecar, au un rol foarte important. Cererea crescanda pentru apartamentele de lux din zonele de top a avut ca si consecinta dezvoltarea a numeroase proiecte, piata rezidentiala fiind una din preferatele investitorilor", sustin oficialii DTZ Echinox.



Locuintele si terenurile pentru constructii rezidentiale sunt si nominalizarile companiei imobiliare Neocasa, cand vine vorba de cele mai dinamice sectoare ale pietei imobiliare.



"In ultimul timp au fost demarate si constructii de case destinate clasei medii, aflate in formare, la preturi mai accesibile si datorita creditului ipotecar, chiar daca frecventa achizitionarii prin intermediul bancilor a scazut in comparatie cu ultima parte a anului trecut", apreciaza reprezentantii Neocasa.



Dinamismul spatiilor comerciale si terenurilor, fie ca au destinatie rezidentiala, industriala sau comerciala este apreciat si de Mirela Manea, director de marketing la compania ESOP. "Terenurile au continuat tendinta manifestata constant in ultimii ani, de cresterea preturilor si a volumului tranzactiilor, atat pentru spatiile cu caracter rezidential, cat si pentru cele industriale si comerciale. Spatiile rezidentiale au cunoscut o dezvoltare ampla - pe fondul unei cereri in continua crestere si a unor noi exigente in ceea ce priveste calitatea spatiilor de locuit, atat pe segmentul inchirierilor, cat si al vanzarilor. Apartamentele in imobile rezidentiale noi s-au situat in topul celor mai tranzactionate spatii, atat la vanzare cat si la inchiriere, cu o preferinta din ce in ce mai clara pentru cele situate la etaje superioare", este de parere Manea.



In aceste conditii, sectorul rezidential continua sa fie dominat, apreciaza Cezar Lazarescu, director general al companiei Rom International Service, de cererea pentru cumpararea de apartamente (cu un buget 30-40.000 de euro), vile (120-200.000 de euro), apartamente de lux in vederea inchirierii (la 150.000 de euro).



"In a doua parte a anului, traditional, iau amploare inchirierile in sectorul rezidential pentru companii internationale ,ambasade si misiuni diplomatice. Constructorii sunt deja in cautare de noi terenuri pentru viitoare proiecte", adauga Lazarescu.





Care este pretul corect?



Cererea mare si oferta insuficienta de pe piata imobiliara romaneasca au facut ca pe ansamblul ultimului an pretul de vanzare sa creasca. Astfel, spune Eduard Uzunov, cresterea medie a preturilor de vanzare al proprietatilor in perioada iunie 2003-iunie 2004 a fost de aproximativ 40-45%. "Cea mai insemnata crestere a fost de 60 pana la 80%, inregistrata de preturile terenurilor, in special cele cu destinatie comerciala (retail, office, hoteluri) dar si pentru cele cu destinatie rezidentiala", explica Uzunov.



Ionut Dumitrescu, directorul general al Eurisko confirma tendinta.



"Nivelul preturilor de vanzare continua sa creasca, mai ales datorita accesibilitatii creditelor ipotecare pentru paturi tot mai largi ale populatiei", adauga Dumitrescu. La polul celalalt se afla segmentul de inchirieri.



"In acest an, numarul crescand de proprietati disponibile a fost urmat de o scadere a chiriilor", completeaza Dumitrescu.



"Tarifele de inchiriere au ramas aproape neschimbate, inregistrand doar o usoara scadere de pana la 10%", completeaza Uzunov.



In aceste conditii, exista potrivit reprezentantilor DTZ Echinox, un echilibru intre cerere si oferta, usoara crestere fiind determinata si de oferta mai rara de terenuri in locatii interesante. "Apartamentele de lux si vilele cu arhitectura raman pe primul loc in preferintele investitorilor", completeaza reprezentantii DTZ Echinox.



In prezent, Baneasa este printre cele mai cautate zone rezidentiale din Capitala, in timp ce alte zone din nordul orasului vin puternic din urma.



"Practic, pe fondul degradarii zonelor verzi din centrul orasului, constructia de locuinte s-a indreptat spre partea de nord, astfel ca Baneasa sau, mai nou, zona Straulesti - Ionescu-Sisesti sau Bucurestii Noi - Damaroaia, au devenit cartiere foarte aglomerate, iar cererile de locuinte in aceste zone nu dau semne de scadere. Mai mult decat atat, chiar cererea se intensifica, ceea ce a facut ca preturile terenurilor sa creasca exploziv", apreciaza reprezentantii companiei imobiliare Neocasa.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO