Proprietăţi

Cum s-a transat lupta de un miliard de euro pentru 183 de kilometri de autostrada

Cum s-a transat lupta de un miliard de euro pentru 183 de kilometri de autostrada

Autor: Andreea Neferu

20.04.2011, 16:46 297

Intr-adevar, peste 100 de companii au depus, pe cont propriu sauin consortii, 64 de oferte pentru cele noua loturi de autostrazi depe ruta Nadlac-Sibiu. Mai mult, numarul de intentii de participarela licitatii a fost de patru ori mai mare decat la alte proiecte,spuneau in februarie reprezentantii CNADNR.

Doar 17 companii au fost insa norocoase, printre care Romstrade,controlata de Nelu Iordache, Spedition UMB si Tehnostrade (ambelecontrolate de Dorinel Umbrarescu), Euroconstruct Trading '98 (DanBesciu si Sorin Vulpescu), Astaldi (Italia) sau Tirrena Scavi(Italia). Foarte putine companii au participat singure si nu inconsortii la aceste licitatii si in niciunul dintre cazuri nu afost vorba de constructori romani. Unele au si castigat, precumaustriecii de la Alpine si de la Strabag, care au concurat si pecont propriu si si-au adjudecat fiecare cate un contract de 93milioane de euro, respectiv 134 milioane de euro fara TVA.

Sa nu ne bucuram insa ca am scapat mai ieftin. Lucrarile nu auinceput, iar in Romania cultura suplimentarii lucrarilor esteputernic inradacinata. "Trebuie sa avem in vedere ca acestea suntcosturile cu care s-au castigat licitatiile si nu acelea cu care sevor finaliza lucrarile. Din experienta anilor trecuti, se poateobserva ca de obicei exista destul de multe acte aditionale",explica Florin Popa.

Pentru a mentine o diferenta cat mai mica intre valorilelicitate si valorile finale, este nevoie de urmarirea adecvata aproiectarii, a consultantei, a managementului de proiect, aperioadei de executie, a calitatii, dar si a altor elemente, maispune reprezentantul Vitalis Consulting. Citiţi mai mult desprecum s-a transat lupta de un miliard de euro pentru 183 de kilometride autostrada pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO