Proprietăţi

De ce sunt puţine tranzacţii cu apartamente: randamentele din chirii ajung cu greu la 6%

De ce sunt puţine tranzacţii cu apartamente: randamentele din chirii ajung cu greu la 6%

Autor: Cristi Moga

16.06.2011, 10:42 3166

Dacă astăzi ai cumpăra un apartament în Bucureşti în aproapeorice zonă a oraşului, iar mâine l-ai scoate la închiriere,randamentul anual obţinut ar atinge cu greu 6%, în euro, puţin maimare ca un depozit bancar, arată o analiză a ZF.

Achiziţia unui apartament în vederea închirierii rămâne oafacere nu foarte profitabilă, la mai bine de trei ani de laînceperea declinului pe piaţa rezidenţială, în condiţiile în careşi chiriile au scăzut cu valori apropiate, arată o analiză a ZFasupra chiriilor şi preţurilor solicitate pe site-ulanuntul.ro.

Randamentele ce pot fi obţinute variază între 4,8% şi 6,0%,calculate ca raport dintre valoarea chiriilor anuale şi pre ţul deachiziţie în cartiere precum Militari, Rahova, Unirii sau Pantelimon, fără a ţine cont de fondurile necesare pentru întreţinereaîn timp a apartamentului, impozitul pe veniturile din închiriere,de 12% sau 16%, sau eventualele costuri cu dobânzile în cazulachiziţionării apartamentului prin credit.

Datele de la Cadastru arată că în primele patru luni ale anuluinumărul de tranzacţii a crescut cu aproape 10%, dar se menţinedeparte de maxime.

Potrivit estimărilor consultanţilor, la nivelul Capitalei însăpentru mai puţin de jumătate dintre apartamentele închiriate seînregistrează contract la Administraţiile Financiare. Astfel, înBucureşti sunt înregistrate oficial circa 80.000 de contracte deînchiriere a imobilelor (apartamente, spaţii comerciale, terenurisau alt gen de clădiri), în condiţiile în care consultanţiiapreciază că doar locuinţe sunt închiriate circa 130.000 deunităţi.

Randamentul mic obţinut astfel din închirierea unui apartamentpoate reprezenta o explicaţie pentru faptul că numărul detranzacţii rămâne scăzut, în condiţiile în care cumpără doar ceicare au cu adevărat nevoie şi nici măcar toţi aceştia.

"La chiria pe care o dau pentru apartament, aş putea să îlcumpăr în peste 25 de ani. Nu merită să îl cumpăr acum", spune unavocat care s-a mutat recent în zona Dorobanţi din Bucureşti, darpreferă să plătească chirie, deşi ar putea achiziţionalocuinţa.

O altă explicaţie pentru numărul redus de tranzacţii oreprezintă decalajul dintre salariile medii din România şi preţulapartamentelor, astfel că potrivit unui studiu al UniCredit pepiaţa locală sunt necesare 2,4 salarii medii pentru achiziţia unuimetru pătrat de apartament, faţă de 0,9 - 1 salariu în Cehia sauUngaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO