Proprietăţi

De ce sunt puţine tranzacţii cu apartamente: randamentele din chirii ajung cu greu la 6%

De ce sunt puţine tranzacţii cu apartamente: randamentele din chirii ajung cu greu la 6%

De ce sunt puţine tranzacţii cu apartamente: randamentele din chirii ajung cu greu la 6%

Autor: Cristi Moga

15.06.2011, 23:50 61

Achiziţia unui apartament în vederea închirierii ră­mâne oafacere nu foarte profitabilă, la mai bine de trei ani de laînceperea declinului pe piaţa rezidenţială, în condiţiile în careşi chiriile au scăzut cu valori apropiate, arată o analiză a ZFasupra chiriilor şi preţurilor solicitate pe site-ulanuntul.ro.

Randamentele ce pot fi obţinute variază între 4,8% şi 6,0%,calculate ca raport dintre valoarea chiriilor anuale şi pre­ţul deachiziţie în cartiere precum Militari, Rahova, Unirii sauPante­limon, fără a ţine cont de fondurile necesare pentruîntreţinerea în timp a apar­tamentului, impozitul pe veniturile dinînchiriere, de 12% sau 16%, sau even­tualele costuri cu dobânzileîn cazul achizi­ţionării apartamentului prin credit.

Datele de la Cadastru arată că în primele patru luni ale anuluinumărul de tranzacţii a crescut cu aproape 10%, dar se menţinedeparte de maxime.

Potrivit estimărilor consultanţilor, la nivelul Capitalei însăpentru mai puţin de jumătate dintre apartamentele închiriate seînregistrează contract la Adminis­tra­ţiile Financiare. Astfel, înBucureşti sunt înregistrate oficial circa 80.000 de con­tracte deînchiriere a imo­bilelor (aparta­mente, spaţii comer­ciale,terenuri sau alt gen de clădiri), în con­diţiile în careconsultanţii apreciază că doar locuinţe sunt închiriate circa130.000 de unităţi.

Randamentul mic obţinut astfel din închirierea unui apartamentpoate reprezenta o explicaţie pentru faptul că numărul detranzacţii rămâne scăzut, în condiţiile în care cumpără doar ceicare au cu adevărat nevoie şi nici măcar toţi aceştia.

"La chiria pe care o dau pentru apartament, aş putea să îlcumpăr în peste 25 de ani. Nu merită să îl cumpăr acum", spune unavocat care s-a mutat recent în zona Dorobanţi din Bucureşti, darpreferă să plătească chirie, deşi ar putea achiziţionalocuinţa.

O altă explicaţie pentru numărul re­dus de tranzacţii oreprezintă deca­la­jul dintre salariile medii din România şi preţulapartamentelor, astfel că potrivit unui studiu al UniCredit pepiaţa locală sunt necesare 2,4 salarii medii pentru achi­ziţia unuimetru pătrat de aparta­ment, faţă de 0,9 - 1 salariu în Cehia sauUn­garia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO