Proprietăţi

Două blocuri din Voluntari, scoase la vânzare. BCR are de recuperat 20 de milioane de euro

Autor: Cristi Moga

23.01.2011, 23:39 133

Divizia de insolvenţă şi reorganizare judiciară a grupuluiPricewaterhouseCoopers (PwC) încearcă să vândă pentru nouă milioanede euro două blocuri ridicate parţial în proiectul Terra Residencedin Voluntari, aflat în insolvenţă, proiect din care BancaComercială Română are de recuperat circa 20 de milioane de euro,potrivit planului de reorganizare propus de PwC pentru firma TerraVision.

Dezvoltatorul proiectului a intrat în insolvenţă după ce aconstruit şi vândut patru blocuri cu 272 apartamente şi a începutalte trei blocuri, cu aproape 400 de unităţi, pentru care a semnatînsă antecontracte cu doar aproximativ o sută de cumpărători.

Din cele trei blocuri nefinalizate, PwC propune vânzarea a douăstructuri cu 300 de apartamente (30.000 de euro/apartamentnefinalizat) şi continuarea construcţiei pentru un al treilea bloc,ale cărui apartamente să fie vândute către clienţii cuantecontracte.

Firma deţinută de Daniel Thomas (90%) şi Sorin Alexandru Balint(10%) a acumulat datorii de 142 mil. lei (33 mil. euro) şi a intratîn insolvenţă inclusiv ca urmare a "managementului defectuos",potrivit raportului PwC.

Compania Terra Vision nu a mai depus din 2008 bilanţul contabilla Ministerul de Finanţe. Reprezentanţii Terra Vision nu au pututfi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Astfel, reprezentanţii administratorului judiciar spun căreprezentanţii Terra Vision au folosit "mijloace frauduloase pentrua-şi însuşi sume care pot depăşi 14 mil. euro". Printre mijloacelefolosite, administratorul judiciar precizează încasarea de avansuri"fără a elibera ulterior chitanţă şi fără a înregistra aceste sumeîn contabilitate" sau "direct în conturile personale", precum şitransferarea "în mod fraudulos" a unui teren şi patru autoturismedin averea debitoarei către o altă firmă.

Pwc îşi propune să reorganizeze activitatea firmei, încondiţiile în care activele imobiliare din portofoliu sunt evaluatela 13,4 mil. euro, potrivit DTZ Echinox, astfel că intrarea înfaliment şi lichidarea firmei ar însemna pentru BCR recuperarea aceva mai mult de jumătate din creanţe.

Planul propus este de continuare a lucrărilor la blocul G1, încare ar urma să fie realizate 111 apartamemte, faţă de un planiniţial care prevedea 77 de unităţi, cu scopul de a vindelocuinţele către clienţii care au ante-contracte în cele treiblocuri rămase neterminate şi care au plătit avansuri de circa 10milioane de lei (2,4 mil. euro). Investiţia necesară pentrufinalizarea acestui bloc a fost estimată la 3,4 mil. euro, urmând afi finanţată printr-un nou credit BCR.

Reprezentanţii PwC au declarat pentru Mediafax că până înprezent nu au primit nicio ofertă pentru vânzarea blocurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO