Proprietăţi

Guvernul obliga proprietarii să-şi reconstruiască faţadele locuinţelor. Cine nu plăteşte reparaţia este executat silit

Guvernul obliga proprietarii să-şi reconstruiască faţadele locuinţelor. Cine nu plăteşte reparaţia este executat silit

Autor: Iulian Anghel

16.03.2011, 12:26 42

Guvernul discută la aceasta ora un proiect delege care îi va obliga pe proprietarii delocuinţe să renoveze faţadele deteriorateale proprietăţilor lor. Toţi cei care câştigă peste venitul mediunet lunar pe economie sunt obligaţi să suporte costurilerenovărilor. Dacă nu se supun acestui act normativ,primăriile vor demara lucrările, urmând să-şipecupereze banii de la proprietari.

Dacă refuză să plătească, proprietarii vor fiexecutaţi silit, spune actul normativ.Proiectul de lege a fost elaborat de MinisterulDezvoltării condus de Elena Udrea. Nu toţiprimarii sunt de acord cu acest act normativ.

Primarul sectorului 1 din Bucureşti, AndreiChiliman, susţine că acest lucru nu este posibil acumîntrucât oamenii sunt săraci. Guvernul s-a întrunit în şedinţă, cucâteva ore înainte de dezbaterea în plenul reunit al celor douăcamere parlamentare a moţiunii de cenzură depusede opoziţie după angajarea răspunderii Guvernului pe Codulmuncii.

Elena Udrea spune că faţadeledeteriorate reprezintă un pericol pentru trecători şi, mai mult,afectează calitatea mediului urban şi reduc interesul social,economic şi turistic al zonelor afectate.

Demnitarul mai spune că astfel de norme există în majoritateacapitalelor europene. Proiectul de lege a fostanunţat din toamna trecută şi, dacă lucrurile s-ar fi desfăşurataşa cum spunea atunci ministrul Udrea, el ar fi trebuit să devinălege încă din 2010.

Unii jurişti au susţinut atunci călegea pune problema dreptului deproprietate întrucât primăriilepot interveni într-o zonă privată fără acordul proprietarilorpentru ca, mai apoi, să recupereze banii pentru un serviciu care nua fost cerut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO