Proprietăţi

Noul stadion din Cluj este aproape gata! Aşa arată acum arena - GALERIE FOTO

Noul stadion din Cluj este aproape gata! Aşa arată acum arena

Vedeţi aici cum arată noul Cluj Arena (Foto: Laurenţiu Cotu)

Autor: Laurentiu Cotu

22.08.2011, 14:19 13338

Unul dintre cele mai frumoase stadioane din România este finalizat în proporţie de 98%, deschiderea oficială urmând să aibă loc la începutul lunii octombrie. În prezent încă se mai lucrează la montarea scaunelor, a balustradelor şi la iluminat, însă lucrările importante de construcţie, amenajare şi dotare ale stadionului din Cluj au fost parcurse.

''Deschiderea oficială a Cluj Arena va avea loc în data de 1 octombrie, când clujenii vor putea vizita stadionul, vom organiza ziua porţilor deschise. Urmează în data de 8 octombrie un concert al trupei Scorpions, plus un meci amical al echipei Universitatea Cluj, planificat pentru data de 11 octombrie'', a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Potrivit reprezentanţilor CJ Cluj, până în data de 30 septembrie vor fi finalizate şi lucrările de amenajare exterioară a stadionului.

Lucrările la noul stadion din Cluj au început în vara anului 2009, iar investiţia se ridică la 130 mil. lei (circa 35 mil. euro, la cursul euro din 2008, când a fost licitat proiectul stadionului), suma la care se adaugă şi lucrările de amenajări exterioare ale arenei, în valoare de circa 3,6 mil. lei (850.000 de euro), TVA inclus.

Cluj Arena va avea o capacitate de peste 30.000 de locuri. Construcţia este concepută prin îmbinarea a două tribune şi două peluze, iar stadionul dispune de vestiare, săli de conferinţe, spaţii pentru cluburile sportive (atletism, scrimă, ciclism, box, haltere, lupte, tenis de masă), spaţii de antrenament acoperite, muzeul sportului şi cabinete medicale.
Materialele folosite la instalarea acoperişului au fost aduse din mai multe ţări (tabla este fabricată în Finlanda şi prelucrată în Germania), iar potrivit constructorilor învelitoarea stadionului îşi va schimba culoarea în funcţie de unghiul din care este privită.

Suprafaţa de joc este prevăzută cu un sistem de drenaj principal, transversal, din 10 în 10 metri, şi cu un sistem de drenaj secundar, longitudinal. De asemenea, gazonul are un sistem de irigaţii complet automatizat, identic cu cel folosit la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, ediţia 2010, atât în ceea ce priveşte tehnologia folosită (sistem american Rain Bird), cât şi poziţionarea.

Totodată, suprafaţa de joc are un sistem de încălzire automatic Heatflex, realizat la comandă în Danemarca, compus din şase zone controlate independent, cu senzori şi termostate pentru fiecare zonă. Stadionul mai dispune de două tabele electronice de marcaj marca Philips, cu o suprafaţă de 55,1 mp fiecare, tabelele de marcaj fiind situate în tribunele arenei.

Stadionul care va lua locul vechii arene construite în anul 1911 a fost inspirat din alte circa 100 de stadioane şi structuri de proporţii, de la Coloseumul din Roma până la stadionul Glendale din Arizona, finalizat în anul 2006.

Lucrările de la stadionul din Cluj au fost atribuite unui consorţiu exclusiv "transilvănean", din acesta făcând parte firmele Con-A Sibiu, Transilvania Construcţii, DAS Engineering Grup, ACI Cluj, Dico şi Ţigănaş, Grup 4 Instalaţii, Bogart Construct SRL şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. La realizarea proiectului Cluj Arena au lucrat aproximativ 500 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO