Proprietăţi

Toamna arida: pana la sfarsitul anului nu se mai deschide niciun mall in afara Capitalei

Toamna arida: pana la sfarsitul anului nu se mai deschide niciun mall in afara Capitalei

West Gate Center din Craiova trebuia finalizat in acest an, dar a fost amanat pentru 2010

16.09.2009, 19:10 138

Pana la sfarsitul acestui an nu va mai fi inaugurat niciuncentru comercial nou in afara Capitalei, in timp ce in Bucurestisingura finalizare asteptata pentru ultimele luni din 2009 este ceaa proiectului Cotroceni Park, acesta fiind sfarsitul de an cu celemai putine inaugurari din 2005 incoace.

Proiectelede centre comerciale din afara Capitalei au fost amanate unul cateunul, West Gate Craiova, Euromall Galati sau Csiki Plaza dinMiercurea Ciuc avand programata initial finalizarea in acest an.Orasele cu un numar mai mic de locuitori, in care a fost dejadeschis cate un centru comercial, nu mai sunt atractive pentruretaileri, care au sesizat ca puterea de cumparare a locuitoriloreste sub asteptari.

Singurele spatii comerciale noi care vor fi livrate in afaraBucurestiului pana la sfarsitul anului vor fi in cadrul proiectuluiIulius Mall din Timisoara, unde au fost deschise recent unitatiZara, Musette, Altex, precum si o cafenea Starbucks. Extindereaproiectului va cuprinde si un nou spatiu de joaca, cu o suprafatade 700 de metri patrati, precum si magazine Bebeloo sau Coccodrilloby Bambino.

Spre comparatie, in ultimele patru luni ale anului trecut inafara Capitalei au fost inaugurate opt centre comerciale noi -malluri si parcuri de retail - care au necesitat investitii totalede 335 de milioane de euro.

Cele mai mari proiecte finalizate in tara spre sfarsitul anuluitrecut au fost Iulius Mall Suceava, prima parte a parcului deretail ERA Shopping Park din Iasi sau parcurile de retaildezvoltate de compania belgiana BelRom la Focsani si Bacau.

Dezvoltatorii nu mai construiesc centre comerciale, deoarece potobtine cu greu finantare bancara, iar retailerii care erau cei maiactivi in ultimii ani au larandul lor mari probleme financiare.

Retailerul de incaltaminte Leonardo a inchis in jur de 30 demagazine, reteaua de articole vestimentare Steilmann a inchis altecinci unitati, retailerul de ciorapi si sosete Mondex din Sibiu vaincepe de asemenea inchiderea a 20-30 de magazine, in timp cereteaua Ultra Pro Computers a inchis intreg lantul de magazine, oparte dintre acestea functionand inclusiv in centre comerciale.

In aceste conditii, speranta dezvoltatorilor este legata deatragerea unor retaileri internationali, intrati mai recent pepiata locala, precum Decathlon si C&A, care sunt dispusi incasa se extinda in anumite orase, dar doar cu conditia unor chiriiavantajoase.

Printre proiectele din afara Capitalei care sunt inca inpicioare se numara mallurile Atrium Center din Arad sau Gold Plazadin Baia Mare, care au programata inaugurarea pentru prima jumatatea anului viitor, dar si contracte de inchiriere cu retaileri pentru60-70% din suprafata centrelor comerciale.

Pe langa acestea, o serie de cel putin alte 50 de proiecte suntblocate in diferite stadii de dezvoltare. O mica parte dintreacestea ar putea fi realizate in urmatorii ani, tinand cont caintr-o serie de orase piata de retail este subdezvoltata, darpentru majoritatea terenurilor proprietarii vor fi nevoiti sa cauteo noua destinatie, deoarece retailerii si bancile nu vor mai aveaacelasi apetit de risc.

Gradul de neocupare a spatiilor din centre comerciale a scazutputernic in acest an, iar dezvoltatorii au fost nevoiti sa reducapentru majoritatea retailerilor nivelul chiriilor, ca urmare ascaderii numarului de vizitatori si cumparatori.

Tendinta de reducere a investitiilor in centre comerciale s-aresimtit in majoritatea statelor din Europa, livrarile din primelesase luni ale acestui an fiind cu 18% sub nivelul din perioadasimilara a anului 2008.

"Cushman & Wakefield preconizeaza ca in 2010 activitatea dedezvoltare de centre comerciale in Europa va cunoaste cel mai redusnivel, doar 7 milioane de metri patrati de spatii noi urmand sa fiedeschise publicului. Cu toate acestea, este foarte probabil caimpactul deplin al recesiunii globale sa fie resimtit in 2011, canddoar 5 milioane de metri patrati de spatii sunt preconizate sa fiedeschise in Europa, aceasta fiind cea mai mica cifra inregistratadin 2003 pana in prezent", se arata intr-un raport al firmei deconsultanta.

Pentru piata locala anul 2008 va ramane probabil maximul istoricin ceea ce priveste livrarea de centre comerciale, cele peste 20 deproiecte noi si extinderi ridicand stocul total la aproximativ douamilioane de metri patrati, potrivit datelor Cushman &Wakefield.

Din datele consultantilor imobiliari reiese ca stocul de spatiicomerciale per 1.000 de locuitori este inca sub 100 la nivelulRomaniei, in timp ce media europeana este de peste 200 de metripatrati per 1.000 de locuitori.

Cu toate acestea, tinand cont de puterea de cumparare alocuitorilor, probabil Romania va ramane pentru o buna perioada submedia europeana in ceea ce priveste stocul de centrecomerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO