Suplimente

„Nu-i adevarat ca noi nu vrem sa dam credite, ci clientii fie nu mai vor sa se imprumute, fie nu se califica!”

„Nu-i adevarat ca noi nu vrem sa dam credite, ci clientii fie nu mai vor sa se imprumute, fie nu se califica!”
18.05.2010, 23:40 13

"Nu-i adevarat ca noi nu vrem sa dam credite, ci clientii fie numai vor sa se imprumute, fie nu se califica!" - este refrenul pecare comunitatea bancara il repeta inca de anul trecut.

Piata locala nu este nici pe departe cea mai concurentiala, insasub presiunea prabusirii veniturilor unele banci au inceput sa iasadin rand si sa "testeze" apetitul clientilor cu dobanzi mai mici lacreditele in lei.

Si oricat s-ar stradui bancherii sa nege, pretul conteaza foartemult, iar daca este redus suficient, apare si cererea de credite. Odovedesc rezultatele promotiilor lansate in ultimele luni de catevabanci de pe piata si care au inregistrat cresteri si de doua oriale cererilor de credite. O alta dovada este programul "Primacasa", unde bancile nu duc lipsa de clienti atat timp cat costurilenu sunt umflate cu numeroasele comisioane din ofertelestandard.

Cererea de credite cazuse dramatic inca de anul trecut, insaatunci inca era rost de castiguri mari pe seama volatilitatiicursului de schimb si a dobanzilor. In primul trimestru din 2010situatia de pe piata financiara a fost stabila, asa ca trezoreriilebancilor n-au mai putut functiona ca masini de profit.Provizioanele costa insa in continuare, salariile bancherilor nusunt mici deloc, si chiar daca au scazut chiriile sediilor,costurile sunt tot mai greu de acoperit din comisioanele din ce ince mai firave. "Daca dobanda e mai mica de 10%, luati un credit inlei?" - este intrebarea pe care BCR si BRD s-au incumetat sa olanseze catre clienti, iar rezultatele la nivelul cererii nu selasa asteptate. Indiferent de conjunctura de piata, afacerea debaza a bancilor nu poate fi decat creditarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO