Top MBA

30 de fosti manageri de la Lehman Brothers s-au inscris la MBA la INSEAD

30 de fosti manageri de la Lehman Brothers s-au inscris la MBA la INSEAD
24.03.2010, 13:45 46

"Lehman Brothers avea foarte multi manageri cu varste cuprinseintre 25 si 27 de ani, care au ramas fara job in urma dispariteibancii si acesta a fost principalul motiv pentru care au intrat inprogram", a explicat Hietala recent, la un eveniment organizat deCentrul Medical Unirea (CMU) si Blue Ocean Marketing. ProfesorulHietala, de origine finlandeza, absolvit cursurile unui MBA laHelsinki School of Economics si a obtinut un MA in economie si unPhD la Stanford University (SUA). In prezent, este membru alechipei de conducere la Evli Bank si a fimei cercetare siconsultanta in servicii financiare a companiei ScandinavianFinancial Research.

Executivii decid sa investeasca in educatie in perioadele dedeclin economic pentru ca ele reprezinta momentul cel mai potrivitdin mai multe puncte de vedere. Atunci cand economia merge bine,este destul de greu ca managerii sa renunte la salarii mari si laoportunitatile de crestere pentru a se implica in programe de MBA.Din acest motiv, numarul aplicatiilor la programele de MBA dinultimii doi ani a crescut destul de mult, iar competitia dintrecandidati s-a accentuat, mai ales pentru cei din sectorulbancar.

De altfel, unul din cinci studenti care s-au inscris anul trecutla programul de MBA de la INSEAD provenea din sectorul financiar,iar peste jumatate din acestia (54%) lucrasera in industrie.

"Studentii care au lucrat anterior in banci sunt o prezentasemnificativa in ultimii doi ani. Cred ca sunt aproximativ 30 demanageri din fosta banca Lehman Brothers care urmeaza un program deMBA la INSEAD, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca poate au fostmult mai multi candidati care au lucrat acolo, iar numai acestia auintrat", mai spune Hietala.

Veniturile fostilor angajati ai Lehman Brothers erau printrecele mai ridicate de pe Wall Street. Spre exemplu, Richard Fuld,seful bancii de investitii care a intrat in faliment, a obtinutaproape 354 de milioane de euro in perioada 200- 2008 sub forma desalarii si prime, potrivit presei internationale.

77.500 de euro, salariul mediu al absolventilorINSEAD

La scoala de afaceri franceza se pot inscrie cate doua clase destudenti pe an, fiecare cu cate 480 de studenti. Din fiecarepromotie, aproximativ 300 de studenti incep programul in campusulFointainebleau din Franta si 180 merg in campusul din Singapore(Asia).

"Salariul mediu al absolventilor din cele doua promotii aleanului 2009 este de 77.500 de euro (6.500 de euro pe luna - n.r.).In medie, absolventii de anul trecut aveau o experienta de lucru de5,5 ani", precizeaza Melissa Jones, Assistant Director of Marketingla programul de MBA oferit de INSEAD.

Absolvirea unui MBA nu garanteaza un job mai bun, dar 80% dinabsolventii INSEAD sunt multumiti ca au gasit tipul de job pe careil cautau, iar 20% au ramas pe aceleasi pozitii si dupa terminareaprogramului.

"Exista studenti care, chiar daca au o educatie buna, suntfoarte timizi, iar daca vrei sa iti gasesti un job mai bun nutrebuie sa fii timorat", explica Hietala.

Majoritatea managerilor care aplica la un MBA in cadrul scoliifranceze (85%) vor sa-si schimbe jobul dupa absolvire, acesta fiindprincipalul motiv pentru care platesc pentru programul care costa52.000 de euro.

"Pe langa taxa pe care trebuie s-o plateasca pentru programul dezece luni, studentii trebuie sa ia in considerare si faptul cavaloarea costului vietii este de 2.000 de euro pe luna", adaugaJones.

De cele mai multe ori, studentii nu sunt destul de multumiti depropria companie si vor o educatie mai buna, vor un job intr-o taradiferita sau intr-un domeniu diferit.

"Cand m-am inscris la MBA in 2001, erau multe aplicatii laprogram din cauza crizei, iar piata muncii era blocata. Lucram laMcKinsey&Company, firma care angaja numai absolventi de MBA sicare in fiecare an facea un volum mare de angajari. Acum, din cauzacrizei, multi dintre cei care voiau sa lucreze la McKinsey trebuiesa-si caute de lucru in alta parte", spune Hietala. Multi dintrestudentii care s-au inscris in aceasta perioada la program nu iauin considerare sa se intoarca la fostul angajator, dar fac acestlucru dupa absolvire.

"Este o dezamagire pentru acesti absolventi, pentru ca, chiardaca vor primi o pozitie mai buna, ei raman nemultumiti si vorcontinua sa caute un job mai bun. Nu toti devin CEO dupa absolviresi nu toti obtin jobul dorit, dar poate ca in doi ani vor reusi",mai spune Hietala.

Un alt motiv pentru care absolventii nu se intorc la fostulangajator este faptul ca numai 11% din acestia au programelesponsorizate in totalitate de companie.

Nu vor mai multi studenti din aceeasi tara

Una din politicile promovate in cadrul scolii franceze esteaceea de a nu avea foarte multi studenti care sa provina dinaceeasi tara. De aceea, profesorul Hietala spune ca nu exista niciosansa ca scoala de afaceri INSEAD sa ofere vreodata un program deMBA pe piata locala.

"Nu vrem sa venim aici ca sa avem o clasa cu 80 de romani si 20de studenti internationali. Eu nu stiu care este nationalitateastudentilor mei si nici nu vreau sa predau un program pentru ungrup dintr-o anumita tara", explica Hietala.

Scoala de afaceri INSEAD, aflata pe locul 5 in lume in topulrealizat de cotidianul englez Financial Times, ofera patru tipuride programe de management: MBA, Global EMBA, PhD si Executiveeducation. "Businessul nostru este alcatuit jumatate din programelede MBA si jumatate din programele de Executive Education. La MBAmerge foarte bine, de aceea am si majorat numarul de locuri pana laaproximativ 1.000 anul acesta, insa, din pacate, la celelateprograme nu avem foarte multe inscrieri", mai spune Hietala.

Incasarile care provin din programele de Executive Education auscazut anul trecut cu 30% si de aceea a fost suplimentat numarul delocuri la MBA. Lucru explicabil, de altfel, avand in vedere faptulca aceste programe erau finantate de companii. Hietala spune ca arfi impropriu pentru companii sa-si trimita managerii la programescumpe de scolarizare in timp ce fac sute sau mii deconcedieri.

Dintre cei 39.000 de absolventi de pana acum ai scolii deafaceri, aproape jumatate (18.500) au absolvit cursurileprogramului de MBA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO