Top MBA

Argument

Argument
24.03.2010, 14:56 172

Aproximativ 300 de manageri care au absolvit anul trecut scolide business locale au raspuns online la chestionarul ZF pe bazacaruia a fost realizat clasamentul programelor de MBA si ExecutiveMBA din Romania, ceea ce reprezinta o rata de raspuns de peste80%.

Top MBA este singurul clasament de acest tip de pe piata siierarhizeaza programele de master de business in functie de 13criterii.

Cea de-a treia editie a TOP MBA editat de ZF aduce schimbarisemnificative fata de anul trecut in ceea ce priveste clasamentulcelor mai bune programe de pe piata.

Programul austriecilor de la WU Executive Academy este pe loculI in clasamentul programelor de Executive MBA, urmat indeaproape deASEBUSS - una dintre cele mai vechi scoli de afaceri locale - siCEU Business School, ai carei reprezentanti au anuntat de curand caau decis sa iasa de pe piata locala, urmand sa ofere programul doarla Budapesta.

Cel mai bine cotat program de MBA este, potrivi Top MBA, celoferit de Institutul National de Dezvoltare Economica (INDE) incolaborare cu Institutul International de Management de la CNAMParis, urmat de MBA-ul romano-canadian si de cel al Open UniversityBusiness School, in parteneriat cu CODECS.

In acelasi timp, un nou program a fost lansat in acest an lanivel local, oferit de Southeastern University din SUA, inparteneriat cu Agora University din Oradea, iar surse din piataafirma ca se asteapta ca si alte universitati sa inceapa sa oferedirect programe de MBA de la Bucuresti.

Nouascoli de afaceri locale au participat la clasamentul din acest an -5 programe de MBA si 4 programe de tip Executive.

2009 a fost un an extrem de greu si pentru piata programelor demaster de business. Numarul studentilor a scazut puternic, astfelca in 2010 este posibil sa vedem un numar cu mult mai redus alabsolventilor de MBA si EMBA.

Companiile care obisnuiau sa isi formeze si sa isi fidelizezeangajatii sponsorizand partial sau integral programe de MBA auredus bugetele de training, in timp ce nesiguranta financiara i-apus in stand-by pe managerii care ar fi platit din surse propriipentru educatia de business.

Aproximativ 3.500 de manageri au absolvit programe de MBA siExecutive MBA locale, iar numarul lor continua sa creasca cuaproximativ 300 de absolventi in fiecare an.

Metodologie

Topurile au fost realizate pe baza a doua tipuri de chestionare(unele adresate reprezentantilor scolilor de afaceri si alteleabsolventilor de anul trecut).

In total, au fost analizate aproximativ 300 de chestionare, careau reprezentat o rata de raspuns de peste 80% din numarul total deabsolventi de anul trecut, cand in jur de 350 de manageri auabsolvit programe de master de business pe piata locala.

In acest an, a fost introdus un criteriu suplimentar pentrurealizarea clasamentului final (componenta internationala aprogramului) si a fost eliminat criteriul cresterii salariale dupaabsolvire, intrucat s-a considerat ca rezultatele nu suntrelevante. Ratele de crestere salariala indicate de absolventii deanul trecut au fost punctuale si extrem de diferite, mergand panala cresteri de 2.000%.

De asemenea, a fost luata in considerare si pozitia ocupata anultrecut. Toate cele 13 criterii au fost luate in considerare inpondere egala.

Toate criteriile luate in considerare in clasamentul final aureflectat opiniile absolventilor cu privire la programul absolvit.Chestionarele completate de reprezentantii scolilor de business aufost folosite doar pentru prezentarea programelor.

Spre deosebire de prima editie, punctajele date in acest an deabsolventi sunt, la multe dintre scoli, cu mult mai mari.

Reprezentantii City College, International Faculty of theUniversity of Sheffield, nu au dorit sa participe la clasamentulrealizat de ZF.

La nivel local exista 14 programe de master in business - 5Executive MBA-uri si 9 MBA-uri.

Piata romaneasca este cu mult in spatele unor tari din regiuneca Ungaria, Polonia sau Slovenia, unde se regasesc centre academiceputernice de business.

Programe de MBA si EMBA in Romania

  • EMBA ASEBUSS
  • EMBA CEU Business School
  • MBA City University of Seattle
  • MBA DeSales University/Universitatea Romano-Americana
  • MBA Fine University of Wales
  • MBA INDE/CNAM Paris
  • MBA The Open University Business School/CODECS
  • PMBA Project & Process Management WU Viena
  • MBA Romano-Canadian
  • MBA Romano-German
  • MBA Southeastern University
  • EMBA City College, International Faculty of the University ofSheffiled
  • EMBA WU Executive Academy Viena
  • EMBA Tiffin University

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO