Top MBA

Ei sunt managerii care ne vor conduce companiile

Ei sunt managerii care ne vor conduce companiile

Bodea Corneliu, vice presedinte, Adrem Invest, absolvent MBA The Open University Business School: Nu am devenit posesorul unei formule magice care sa duca la rezolvarea tuturor problemelor mele de business, lucru pe care in mod secret il speram. Ceea ce am obtinut se refera la o abilitate suplimentara care se manifesta ca o diferenta specifica in toate deciziile pe care le iau in mod curent. Chiar daca este vorba de resurse umane, de o balanta analitica sau de un plan de vanzari, deciziile mele au devenit mai bune, iar businessul meu mai eficient.

23.03.2009, 23:00 180

Cea de-a doua editie a TOP MBA editat de ZF aduce schimbari semnificative fata de anul trecut in ceea ce priveste clasamentul celor mai bune programe de pe piata. ZF a centralizat 250 de chestionare de la absolventii din 2008, ceea ce reprezinta o rata de raspuns de peste 70%.

Aproximativ 3.000 de manageri au absolvit programe de MBA si Executive MBA locale, iar numarul lor continua sa creasca cu aproximativ 300 de absolventi in fiecare an.
Salariul mediu al absolventilor de EMBA este de 3.000 de euro, in timp ce absolventii de MBA cAstiga, in medie, 2.275 de euro net pe luna. Diferenta vine din faptul ca absolventii programelor de tip Executive au o experienta mai extinsa de management si ocupa pozitii cu grad mai ridicat de senioritate.
Absolventii programelor de anul trecut au raspuns la intrebarea “Ce salariu aveti in prezent, la absolvirea programului?”, lucru care a permis realizarea primei statistici cu privire la nivelul salarial al absolventilor de MBA sau EMBA, bazata pe raspunsurile a peste 200 de absolventi (65% din numarul total de absolventi).
Dupa absolvire, salariile cresc, in medie, cu 50%, iar in unele cazuri se dubleaza sau chiar se tripleaza.
Desi au crescut odata cu piata, managerii romAni inteleg ca au nevoie de un “accelerator” de cunostinte si instrumente si se uita cu tot mai mare atentie spre programele de instruire manageriala.
Cei care ocupa pozitii de middle management sau cei care sunt in prima linie de conducere ar putea fi numarul unu in companii in anii urmatori. Sunt manageri care merita sa fie urmariti cu atentie in anii care vin, pentru ca ei pot face diferenta.
Rata de promovabilitate in randul absolventilor din 2008 este de 40%, o treime isi schimba jobul, iar 20% incep afaceri pe cont propriu, in cele mai multe dintre cazuri in consultanta.
La nivel local exista 13 programe de master in business - 5 Executive MBA-uri si 8 MBA-uri. Piata romaneasca este cu mult in spatele unor tari din regiune ca Ungaria, Polonia sau Slovenia, unde se regasesc centre academice puternice de business.
Pe piata de instruire manageriala nu au avut loc intrari de noi jucatori in ultimul an. Ultima mutare au facut-o austriecii de la WU Executive Academy, care au adus anul trecut si programul de PMBA Project & Process Management, dupa aproape trei ani de prezenta prin intermediul unui program de tip Executive.
Business School Netherlands (BSN), cea mai mare scoala de business din Olanda, si-a anuntat in vara anului trecut intentia de a intra pe piata locala, lansand un program de EMBA in mai multe orase din tara. In cele din urma initiativa olandezilor, care ofereau un program care costa 25.600 de euro, nu s-a materializat. “In prezent nu tinem cursuri in Romania, dat fiind ca avem nevoie de minimum patru studenti dintr-o zona pentru a sustine ore fata in fata”, au declarat reprezentantii BSN.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a confirmat recent intentia de a lansa un program de MBA la nivel local, strategie care ar putea strange randurile pe piata, in conditiile in care in ultimul an nu s-au inregistrat intrari semnificative de jucatori.
Avansul bun pe care il luase piata de MBA/EMBA in ultimii ani ar putea fi temperat in acest an, in conditiile in care companiile ar putea sa nu mai fie atat de dispuse sa investeasca in pregatirea managerilor, in contextul politicilor de cost-cutting.
 
Metodologie
Topurile au fost realizate pe baza a doua tipuri de chestionare (unele adresate reprezentantilor scolilor de afaceri si altele absolventilor de anul trecut).
In total, au fost analizate aproximativ 250 de chestionare, care au reprezentat o rata de raspuns de peste 70% din numarul total de absolventi de anul trecut, cand 350 de manageri au absolvit programe de master de business pe piata locala.
In acest an, au fost introduse criterii suplimentare care conteaza in realizarea clasamentului final (salariu si aplicabilitatea la job) si a fost luata in considerare si pozitia ocupata anul trecut. Toate cele 13 criterii au fost considerate in pondere egala.
Spre deosebire de prima editie, punctajele date in acest an de absolventi sunt, la multe dintre scoli, cu mult mai mari.
Programele de MBA Fine University of Wales si DeSales University nu au fost incluse in clasamentul final, intrucat nu au intrunit o rata de raspuns satisfactoare din partea absolventilor.
Programele de PMBA Project & Process Management WU Viena si cel de EMBA al Sheffield City College nu au fost incluse in top intrucat nu au inca absolventi.

Programe de MBA si EMBA in Romania
EMBA Asebuss
EMBA CEU Business School
MBA City University of Seattle
MBA DeSales University/Universitatea Romano-Americana
MBA Fine University of Wales
MBA INDE/CNAM Paris
MBA The Open University Business School
PMBA Project & Process Management WU Viena
MBA Romano-Canadian
MBA Romano-German
EMBA Sheffield City College
EMBA WU Executive Academy Viena
EMBA Tiffin University
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO