Top MBA

MBA sau Executive MBA?

MBA sau Executive MBA?

Alina Olaru, manager al diviziei de functii de suport RTC Holdings, absolvent EMBA WU Executive Academy: Mi-am dat seama ca, pentru a sta la masa cu board-ul companiei, chiar trebuie sa vorbesti aceeasi limba. Si nu poti sa faci acest lucru fara cunostinte complete in afaceri. Un EMBA te ajuta sa le dobandesti.

19.03.2008, 20:44 379

Atat MBA-ul (Master of Business Administration), cat si EMBA-ul (Executive Master of Business Administration) sunt programe de master in administrarea afacerilor, specifice invatamantului economic, intrucat nu se regasesc in cadrul altor domenii ale invatamantului superior, cum ar fi politehnica, arhitectura, medicina sau constructiile.
Principala diferenta vine la nivelul publicului-tinta. Un program MBA se adreseaza cu precadere tinerilor absolventi de facultate, cu experienta mai redusa in munca si care isi propun specializarea
intr-un anumit domeniu, in vederea avansarii intr-o pozitie manageriala, in timp ce accederea in cadrul unui program de EMBA este mai restrictiva. In general, acesta se adreseaza managerilor care au acumulat deja o experienta manageriala cuprinsa intre 3 si 5 ani.
Ce urmareste un candidat la un MBA fata de unul care aplica pentru un EMBA? Un program Executive MBA reprezinta un master in administrarea afacerilor adresat unui segment specific de piata, respectiv managerilor, executivilor, cu o bogata experienta de munca. Acestia urmaresc intelegerea intr-o maniera integrata a disciplinelor de management general, in vederea avansarii spre pozitii de top management sau gestionarii mai eficiente a propriei companii.
Aceasta diferenta intre background-ul candidatilor conduce la o noua linie de separatie: varsta medie a cursantilor unui program de MBA arareori ajunge la 30 de ani, in timp ce in cazul unui EMBA, media de varsta este de peste 35 de ani.
Programa unui Executive MBA cuprinde, in general, aceleasi discipline ca in cazul unui MBA, diferentiate prin metoda de predare si studiile de caz utilizate.
Nu exista diferente mari la nivel de structura a programului, astfel incat daca o scoala ofera un program MBA si unul EMBA, diferentele in structura programelor vor fi sub 10%.
Programul Executive MBA se desfasoara pe grupe de studii si este axat pe analiza studiilor de caz, are un puternic caracter interactiv si este centrat pe modalitatile de aplicare a teoriei in activitatea practica.
La EMBA cursurile au un caracter practic mult mai pronuntat: mai multe proiecte, business consulting, business trip-uri, concentrandu-se pe informatii legate de interactiunea companiei cu mediul exterior.
Prin urmare, principala diferenta consta in selectia participantilor celor doua programe, respectiv nivelul ierarhic pe care acestia se situeaza si obiectivele de cariera pe care si le propun.
In general, un absolvent de facultate cu doi-trei ani experienta de munca se poate inscrie intr-un program de MBA, in timp ce un manager, care detine obligatoriu diploma de licenta, poate aplica intr-un program de Executive MBA doar daca are minimum trei ani de experienta intr-o pozitie de conducere.
Conceptul de experienta manageriala se refera la persoanele care detin functii de conducere la nivel mediu sau superior, specialisti sau antreprenori, indiferent daca pregatirea lor universitara nu este economica. Astfel, desi majoritatea cursantilor programelor de administrare a afacerilor sunt absolventi de ASE, la astfel de programe se inscriu si ingineri, medici sau filologi, aflati in functii de conducere si care au nevoie de cunostinte la un nivel comparativ cu cel al partenerilor de afaceri de peste hotare.
Dincole de diferentele legate de experienta in management, candidatii pentru admiterea in cadrul unui program de Executive MBA pot fi adesea evaluati mai strict, pe baza contributiei pe care o pot aduce programului.
Criteriile care diferentiaza un program tin de structura, posibilitatile de networking, sistemul de predare, experienta si pregatirea profesorilor.
Exista programe MBA mai scumpe decat cele de EMBA, dar si reciproca este valabila. Insa in cazul unei scoli de afaceri care ofera ambele programe, de obicei EMBA-ul va fi mai scump. Astfel, desi nu exista o regula generala, nici in Romania, nici in strainatate, pe piata locala, cel mai scump program de master in administrarea afacerilor este un EMBA.
La nivel international, exista peste 3.000 de programe MBA si doar 1.000 de programe Executive MBA.
O alta diferenta vine din faptul ca urmarea unui program de Executive MBA le permite managerilor sa continue sa lucreze full-time, majoritatea cursurilor fiind programate in week-end-uri sau seara, spre deosebire de cursurile din cazul unui program obisnuit de MBA, care de cele mai multe ori se desfasoara full-time, desi aceasta nu este o regula. Mai exact, pe durata unui program de MBA, multi dintre cursanti isi intrerup temporar activitatea la job.
In general, cresterea salariala dupa absolvire este unul dintre principalele atuuri cu care se prezinta scolile care ofera programe de MBA sau de EMBA. Si, spun absolventii, acest lucru chiar se intampla: salariile cresc si promovarile nu intarzie sa vina dupa absolvire, indiferent de natura programului.
Alegerea unui master de administrare in afaceri nu este o sarcina tocmai usoara. Iar in conditiile in care urmarea unui astfel de program nu este neaparat repetitiva, managerii trebuie sa se gandeasca de mai mult de doua ori atunci cand aleg in ce directie se vor indrepta. Ce trebuie luat in considerare?
Daca absolventii de MBA vizeaza si, uneori, chiar obtin cresteri salariale, deschiderea de noi oportunitati de cariera sau avansarea intr-o pozitie de manager functional - sef de departament, director marketing sau director financiar, absolventii de EMBA au drept obiective de cariera avansarea dinspre pozitia de manager functional catre cea de management general sau antreprenoriat, deschiderea de oportunitati in noi domenii de activitate si alte domenii de management.
Un absolvent de MBA se familiarizeaza in principal cu abilitatile si cunostintele necesare unei anumite functiuni de management, cum ar fi HR-ul, finantele sau marketingul, in timp ce un absolvent de EMBA obtine o abordare integrata a functiunilor de management si invata sa evalueze un business din perspectiva de management general.
In timp ce un program de MBA ii pregateste pe tinerii profesionisti pentru noi niveluri de leadership, prin intermediul unui program de Executive MBA, studentii ajung la un nivel mai sofisticat de cunostinte si de skill-uri, cu privire la o gama foarte larga de teme de management contemporane.
MBA sau EMBA, fiecare are avantajele sale. Important este ca fiecare manager sa analizeze oferta si sa identifice acel program care se potriveste cel mai bine cu nevoile si planurile sale de cariera. Pentru ca altfel un master de administrare a afacerilor, oricare ar fi el, risca sa lase in urma doar o investitie de cateva mii sau chiar zeci de mii de euro si o diploma.

10 MBA-uri...

PMBA Project & Process Management WU Executive Academy Viena*
OU Business School
DeSales University/Universitatea Romano-Americana
Romano-Canadian/ASE
Fine University of Wales
City University of Seattle
Romano-German/ASE
INDE/CNAM Paris
Marketing Direct ASE**
Marketing si Vanzari ASE/Gallup**

* Se lanseaza pe piata locala in luna mai.
** Sunt inca in faza de proiect


...si tot mai multe programe de EMBA

WU Executive Academy Viena
Asebuss
Tiffin University*
CEU Business School
Sheffield City College

* Programul Tiffin University a functionat din 2002 ca MBA. Din acest an, este Executive MBA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO