Top MBA

O diploma de MBA nu este suficienta in sine, ea trebuie confirmata in practica

O diploma de MBA nu este suficienta in sine, ea trebuie confirmata in practica

Rodica Radulescu, director al programului Business School in cadrul Codecs: "Marile scoli de afaceri din lume pun tot mai mult accent pe dezvoltarea abilitatilor de leadership."

19.03.2008, 21:05 171

"Absolvirea unui program de MBA recunoscut international pune semnul egalitatii intre managerii romani si colegii lor europeni. Diferenta o fac apoi aptitudinile de leadership si cele de soft-skills, in general", este de parere Rodica Radulescu, director al programului Business School in cadrul Codecs, care ofera programul de MBA al Open University Business School pe piata locala.
In acelasi timp, o diploma de MBA nu este suficienta in sine, daca nu stii cum sa comunici cu oamenii si daca nu ai abilitati de leadership, intrucat reusita profesionala nu se sprijina doar pe cunostinte, ci tine intr-o mare masura de atitudini si comportamente. "Marile scoli de afaceri din lume pun tot mai mult accent pe dezvoltarea abilitatilor de leadership", precizeaza Radulescu.
Experienta unui program de MBA nu inseamna doar implicarea unui manager intr-un program de un an sau doi sau posibilitati de networking. MBA-ul este un test de un adevarat tur de forta pentru manageri. "MBA-ul este un test de anduranta. Mai ales in situatiile in care un astfel de program nu te scoate din activitate, managerii trebuie sa aloce timp studiului, pe langa orele de program de la job, ceea ce poate fi foarte solicitant", spune Radulescu
De ce aleg managerii sa faca un MBA? Printre motive se numara dorinta de avansare, dezvoltarea abilitatilor personale si profesionale, imbunatatirea performantelor, o cariera internationala, si, nu de putine ori, cresterea salariilor. Iar decizia de a urma un anumit program de MBA nu este una usoara. "E ca atunci cand alegi un produs de lux si vrei sa vezi care este renumele sau in piata", explica directorul de program.
Radulescu spune ca este interesant ce se intampla dupa absolvirea unui program de MBA, mai exact dupa ce managerii au fost integrati intr-un anumit stil de lucru.
"Dupa finalizarea studiilor, multi se simt putin debusolati. In consecinta, incercam sa aducem cursuri independente post-MBA, pentru a nu ii scoate complet din ritm."
In ceea ce ii priveste pe managerii romani, acestia sufera intr-o anumita masura de inconsecventa. "Se remarca o lipsa de rigurozitate, de consecventa, nevoia unui efort continuu si sustinut. Un progarm de MBA ajuta la dobandirea acestor abilitati."
Rolul profesorilor care predau in cadrul unui program de MBA, al tutorilor cum mai sunt ei numiti, este sa ii ajute pe studenti sa gaseasca solutia, nu sa ofere solutii. De ce? "Pentru ca nu exista solutii unice in management, insa se poate vorbi despre cea mai buna solutie la un moment dat, intr-un anumit context", explica Radulescu.
Cele mai mari castiguri ale unui program de MBA sunt dezvoltarea capacitatii de analiza critica a studentilor si implicarea acestora intr-o retea de networking formata din alti manageri de top. "Un aspect important il constituie faptul ca, pe masura parcurgerii programului, cursantii trec printr-un proces de dezvoltare personala, dobandind noi aptitudini si comportamente absolut necesare", spune ea.
Desi este un MBA, programul oferit in Romania de The Open University Business School (OU Business School) prin partenerul sau Codecs se apropie mult de caracteristicile unui Executive MBA. "Se axeaza foarte mult pe latura practica a actului managerial si nu te scoate din activitate", spune Radulescu, precizand ca toti studentii inscrisi in program lucreaza.
Directorul de program spune ca de-a lungul anilor s-a facut simtita tot mai mult o tendinta de trecere a managerilor care au absolvit un program de MBA dinspre public spre privat, de la firmele mici si mijlocii spre multinationale sau de la statutul de angajat in companii la cel de antreprenor, precum si intrarea in zona de consultanta. "Managerii castiga mai multa incredere in ei dupa ce au o diploma de MBA", precizeaza ea.
Implicarea intr-un program de MBA poate fi destul de solicitanta, mai ales atunci cand se adauga unui job de management cu un grad ridicat de senioritate si de responsabilitati. "Programul se bazeaza pe trei elemente: studiul individual pe baza materialelor de curs oferite, asistenta tutorilor pe intreg parcursul programului si interactiunea cu ceilalti studenti in cadrul tutorialelor si al scolilor rezidentiale, care se desfasoara in cea mai mare parte in Marea Britanie", incheie Radulescu.

Nume program: MBA OU Business School
Institutia: The Open University Business School, in parteneriat cu Codecs
Data aparitiei: 1997
Specializare: general management
Cost: 17.000 de euro
Durata: 2,5 ani
Numar total absolventi: 209

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO