Top MBA

Salariile absolventilor romani de MBA din banci, de opt ori mai mici decat ale americanilor

Salariile absolventilor romani de MBA din banci, de opt ori mai mici decat ale americanilor

Click pentru imaginea intreaga

19.03.2008, 21:12 72

In 2007, salariile celor care detin o diploma de MBA au crescut mult mai rapid decat salariile celor cu patru ani de experienta de munca, dar care nu detin studii de master in administrarea afacerilor, conform unui studiu publicat pe site-ul TopMBA.com.
Acest studiu mai releva faptul ca cel mai bine platiti angajati din lume cu studii postuniversitare sunt cei care detin studii de tip MBA, ceea ce se aplica in toate sectoarele economice.
Salariul mediu anual al unui angajat cu MBA in consultanta si servicii profesionale este de 99.000 de dolari (8.250 de dolari), cel mai mare din orice sector de activitate, raportat la salariul mediu de 72.000 de dolari (6.000 de dolari) al unui candidat fara un MBA, dar cu patru ani de experienta in domeniu sau la 77.000 de dolari (6.400 de dolari) cat are posesorul unei diplome de doctorat.
Salariile pentru un proaspat absolvent de MBA oscileaza intre 32.000 de dolari anual pe piete emergente si 140.000 de dolari in SUA. Realizatorii studiului noteaza ca este foarte putin probabil ca nivelul atins de salariile angajatilor cu MBA sa scada, avand in vedere cererea mare pentru acesti candidati in urmatorii ani.
Studiul mai arata ca domenii ca media si divertisment sunt pe locul doi in topul celor mai bune salarii pentru angajatii cu MBA-uri, atingan 97.000 de dolari anual, comparativ cu doar 53.000 de dolari pentru un candidat fara un MBA, insa cu patru ani de experienta de munca.
In medie un candidat cu MBA dintr-o banca va castiga 93.000 de dolari pe an (7.750 de dolari), spre deosebire de 66.000 de dolari (5.500 de dolari), cat va castiga un candidat cu patru ani experienta de munca, dar care nu detine o astfel de diploma.
Nivelul cel mai inalt pe care l-a atins salariul din banci pentru un angajat cu MBA a fost de 12.000 de dolari pe luna, cel mai redus nivel fiind de 1.600 de dolari pe luna, in tari precum Romania si Kazahstan.
Multe banci si firme de consultanta intra in competitie pentru aceeasi specialisti de pe piata.
Companiile de consultanta aleg sa ofere salarii mai mari pentru a face fata concurentei. Totusi, in prezent cei mai multi oameni cu MBA-uri sunt recrutati de catre banci pentru ca acestea au cele mai consistente bonusuri. Bancile de investitii au oferit bonusuri de 46.000 de dolari, in medie, in 2007, potrivit studiului.
Angajatii cu MBA-uri care aleg sa lucreze in banci considera ca "boom-ul" din sectorul financiar va continua si ca bancile vor continua sa plateasca bonusuri financiare mari. Studiul arata ca aceste prime oferite de banci nu se vor mentine pe o perioada lunga de timp. De exemplu, in perioada 2001-2004 ele au scazut la mai putin de 15.000 de dolari pe an.
Anul trecut angajatorii din domeniul consultantei au platit pentru oamenii cu MBA-uri prime cu 37% mai mult fata de recompensele angajatilor fara master in administrarea afacerilor, unde cresterea a fost de 32%.
In sectorul financiar bancar s-au oferit mai multe prime cu 41% in 2007, fata de 29% anul anterior. Cele mai consistente prime au fost raportate de sectorul media si divertisment, unde numarul lor a crescut cu 81%, in timp ce sectorul public non-profit a inregistrat cele mai mici prime pentru angajatii cu MBA, o crestere de 24%.
Partea mai putin optimista este faptul ca unii angajatori devin nemultumiti de angajarea persoanelor cu studii de master de acest tip si se orienteaza doar spre candidatii fara mastere de administrare a afacerilor. "Concurenta de pe piata candidatilor cu MBA provoaca cresteri fantastice cu compensatiile", spune unul dintre realizatorii studiului
Deprecierea dolarului si cresterea salariilor din orasele Europei de Vest au dus la un salariu anual mediu pentru un candidat cu MBA de 97.000 de dolari, comparativ cu un salariu de 89.000 de dolari in America de Nord. Salariile din aceste zone pentru angajatii cu MBA oscileaza intre 80.000 de dolari si 100.000 de dolari pe an in toate sectoarele, mai putin in retail. Salariile din celelalte tari tind sa se alinieze la cele din America de Nord. De exemplu, in Asia salariile sunt cu 20% mai mici decat in zona luata ca referinta, comparativ cu 1996, cand erau cu 25% mai reduse.
Salariile din America Latina sunt cu 23% mai mici decat cele din SUA, comparativ cu 1996, cand au fost cu 60% mai scazute. Numai tarile din Europa de Est au ramas putin in urma la categoria salarii pentru angajati cu MBA-uri, dar se pare ca recupereaza usor prin intrarea unor companii din Europa de Vest pe piete precum Romania, Bulgaria si alte noi tari membre ale Uniunii Europene.
In orasele importante, persoanele cu MBA ar trebui sa se astepte la salarii mai mari cu 20% decat in orasele mai putin dezvoltate. Marea Britanie a raportat anul trecut un salariu mediu de 108.000 de dolari, influentat puternic de companiile angajatoare din Londra.
Absolventii de mastere in administrarea afacerilor ar trebui sa ia in considerare salariul nominal oferit comparativ cu salariul real al zonei si costurile pe care le implica locuirea intr-o anumita regiune atunci cand compara salariile din anumite tari.
Pentru candidatii romani alegerea ar putea fi chiar dificila in conditiile in care piata este in dezvoltare sunt doar cateva scoli importante, salariile sunt in crestere, deci alegerea unui program de doi ani de master in administrarea afacerilor ridica intrebari. Dar perspectivele pentru absolventii de MBA in ceea ce priveste salariul si evolutia in cariera sunt mult mai atractive decat pentru acei angajati care se bazeaza doar pe experienta de munca. Mai mult decat atat, multinationalele cu birouri in Bucuresti solicita studii obligatorii de MBA pentru pozitia de top manager.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO