ZF 24

13 cu noroc

13 cu noroc

Autor: Roxana Petrescu

27.10.2013, 18:28 225

Cehia este cel de-al 13-lea partener comercial al României, aproape 600 de companii înregistrate acolo fiind active pe piaţa locală. Cel mai puternic investitor este grupul energetic CEZ, care anul trecut a finalizat un proiect eolian de 1,1 mld. euro în România.

În total, anul trecut valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a ajuns la 2,2 miliarde de euro, pentru anul acesta se estimează o creştere şi la fel şi pentru 2014, când exporturile României vor fi implulsionate de un contract nou-nouţ semnat între Astra Vagoane Călători din Arad, controlată de industriaşul român Valer Blidar, şi cehii de la RegioJet.

„Când vin cu avionul din Praga în Bucureşti, cursele sunt pline cu oameni de afaceri, ceea ce este un lucru bun“, spune Jirí Sitler, ambasadorul Cehiei în România. Turismul este o altă ramură care se dezvoltă între cele două ţări astfel că aproximativ 40-50 de mii de turişti din Cehia vizitează anual România, majoritatea mergând la munte.

Dincolo de cifre, prezenţa Cehiei se face resimţită în România şi printr-o varietate de evenimente culturale, multe dintre ele depăşind deja faza de nişă.

„Românii sunt foarte receptivi la cultura din Cehia, iar noi avem şi oameni buni care se ocupă de aceasta, şi public, şi finanţatori. Economia şi cultura merg până la urmă mână în mână“, crede ambasadorul.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24