ZF 24

Acesta este omul care a învrăjbit instituţiile statului turc şi care ar putea face ca guvernul lui Erdogan să se prăbuşească. Are 30 de ani şi stătea într-o vilă de 50 de milioane de euro

Acesta este omul care a învrăjbit instituţiile...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.01.2014, 14:26 6934

Riza Sarraf are doar 30 de ani, este imigrant iranian şi are ca soţie o regină a muzicii pop. El, Riza Sarraf, este omul din cauza căruia trei miniştri din Turcia şi-au dat demisia, sute de persoane au fost arestate şi mii de ofiţeri de poliţie au fost concediaţi sau tranferaţi din post într-un scandal de corupţie, fals şi contrabandă cu aur care a învrăjbit instituţiile statului turc şi riscă să destabilizeze guvernul şi economia.

Pentru Sarraf, miniştrii nu erau niciodată greu de găsit. Şi-i ţinea aproape cu cadouri de milioane de dolari date lor şi familiilor lor, inclusiv un pian de 37.000 de dolari şi un ceas de cel puţin 350.000 de dolari, şi chiar cu bani lichizi. În schimb, carismaticul tânăr gonea pe străzile din Istanbul cu escortă de poliţişti, un semn de atenţie oferit de unul din miniştri, se arată în documentele poliţiei şi instanţelor de judecată, văzute de Bloomberg.

Până să fie arestat, Sarraf a locuit într-o vilă de 72 milioane de dolari din Istanbul, la malul mării, alături de soţia sa Ebru Gundes. La ceremoniile organizate de guvern, tânărul avea locul său alături de premierul Recep Tayyip Erdogan. A primit chiar şi un premiu în prezenţa soţiei lui Erdogan.

“Este extraordinar cum cineva a reuşit să ajungă să aibă astfel de contacte şi la un volum de afaceri atât de mare într-un timp atât de scurt”, spune Wolfango Piccoli, director executiv al Teneo Intelligence.

Acum, Sarraf împarte o celulă de închisoare cu încă patru puşcăriaşi, iar închisorile turce sunt renumite pentru viaţa dură. Ca să asculte la radio, întreaga populaţie a închisorii se adună într-o singură cameră. Locatarii au voie să iasă în curte doar patru ore pe zi, iar aceasta o singură dată pe zi.

Erdogan a trâmbiţat mult timp ca pricipala realizare a guvernului său transformarea Turciei într-o putere economică într-o regiune presărată cu state falimentare. Arestarea lui Sarraf şi a altor apropiaţi ai premierului arată o altă versiune a poveştii, una în care favorurile şi corupţia au însoţit succesul financiar al aliaţilor lui Erdogan.

Sarraf s-a ridicat în societatea turcă presând limitele sancţiunilor impuse Iranului de SUA şi de alte ţări occidentale pentru a forţa statul islamic să negocieze viitorul programului iranian de îmbogăţire a uraniului. Deoarece au fost blocate de puterile vestice, băncile iraniene au creat o piaţă paralelă pe care aurul putea fi folosit pentru a plăti Iranului cele mai importante exporturi: petrolul şi gazele naturale.

Acea piaţă haotică a creat oportunităţi pentru oameni ca Sarraf. El şi-a folosit legăturile din Iran şi Turcia pentru a transporta aproape o tonă de aur în Iran în fiecare zi timp de un an şi jumătate. Această cantitate valora în acele vremuri peste 28 de miliarde de dolari.

În 2012, firma de tranzacţionare a aurului a lui Sarraf, Safir Altin Ticaret, a contribuit cu 46% la exporturile de aur ale Turciei. În acelaşi an, exporturile Turciei de metale preţioase, inclusiv aur, au crescut de peste 100 de ori, de la 55 milioane dolari în 2011 la 6,5 miliarde dolari în 2012.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO