ZF 24

AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos

AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

14.06.2013, 09:00 673

Lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor com­pen­satorii îngrijorează mediul de afa­ceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul fiscal creează un prece­dent periculos, afectând stabilitatea fiscală asu­mată de Guvern. Dacă pre­ve­derile or­donanţei ar urma să se aplice doar Au­torităţii de Supra­ve­ghere Fiscală (ASF), prevederile ordo­nanţei sunt de na­tură să încalce principiul neutralităţii şi echităţii fiscale prin impozitarea dife­renţiată a unor categorii de an­gajaţi, consideră Camera de Comerţ Ame­ricană în România (AmCham România).

„În contextul recentei publicări a OUG 55/2013, Camera de Comerţ Americană în România atrage atenţia asupra unor aspecte legate de opor­tunitatea şi conţinutul acestei ordo­nanţe. Articolul II al ordonanţei repre­zintă o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generând un pre­ce­dent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată public de guvern în sensul menţinerii cotei unice de impo­zitare de 16% atât în cazul impozitului pe profit, cât şi în cel al impozitului pe venit“, se arată într-un comunicat transmis de AmCham.

Guvernul a decis prin derogare de la Codul fiscal să stabilească o cotă de impozit pe venit de 85% pen­tru veniturile reprezentând sala­rii/indemnizaţii/sume com­pensatorii acordate, în condiţiile legii cu oca­zia încetării contractului de muncă, raportului de ser­viciu sau mandatului an­ga­jaţilor cu funcţii de con­ducere sau persoa­nelor care sunt numite în cali­tate de membru „în con­silii de administraţie şi consilii de con­ducere“.

Premierul Ponta a prezentat mier­curi formula aprobată de impozitare cu 85% a compensaţiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF şi la foşti membri de comisii care au format ASF, sugerând că ordonanţa a fost modificată după aprobarea de către Guvern, iar acei funcţionari care „se cred mai deştepţi decât Guvernul“ vor fi demişi.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO