ZF 24

AnaCap, fondul de investiţii care a vrut să cumpere Carpatica, se uită acum la Marfin

Marfin Bank a preluat săptămâna trecută de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 mil. euro şi active brute de 82 mil. euro

Marfin Bank a preluat săptămâna trecută de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 mil. euro şi active brute de 82 mil. euro

Autor: Ovidiu Tempea

02.05.2013, 19:21 994

Fondul britanic de investiţii AnaCap negociază preluarea Marfin Bank, filială a grupului Cyprus Popular Bank, şi încearcă finalizarea tranzacţiei într-un timp foarte scurt, au declarat surse apropiate discuţiilor. Marfin se află într-o situaţie delicată după ce banca-mamă din Cipru a intrat în lichidare ca parte a procesului de consolidare a sistemului bancar din insulă.

AnaCap nu este la prima încercare de a intra pe piaţa locală, de-a lungul timpului prospectând diverse instituţii de credit, iar în cazul Băncii Carpatica a ajuns în 2011 la negocieri avansate, însă oferta depusă de britanici nu l-a convins pe Ilie Carabulea, principalul acţionar al băncii din Sibiu.

Fondul a fost înfiinţat în 2005 de doi foşti conducători ai filialei General Motors Acceptance Corporation (GMAC) din Marea Britanie şi este specializat în investiţii din sectorul financiar, având sub management active de 1,7 miliarde de euro.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul AnaCap, fondul a reuşit să atragă o bază globală de investitori, inclusiv „instituţii pres­tigioase“ precum Goldman Sachs, Adams Street Partners, Honeywell sau Allianz. AnaCap are în portofoliu mai multe instituţii de credit, inclusiv în Europa Centrală şi de Est (Equa Bank - Cehia).

Marfin Bank a preluat săptămâna trecută de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 mil. euro şi active brute de 82 mil. euro. Tranzacţia a fost singura soluţie acceptată de banca centrală a Ciprului pentru a transfera depozitele sub jurisdicţie românească, astfel încât să nu se aplice tăierile convenite cu finanţatorii internaţionali în cadrul programului de ajutor acordat statului cipriot.

Marfin a fost capitalizată de Cipru cu 20 mil. euro, pentru ca indicatorii prudenţiali să rămână la un nivel ridicat. Prin transferul de săptămâna trecută, banca şi-a mai completat resursele interne, întrucât pierduse de la declanşarea crizei din Cipru depozite de circa 100 mil. euro. În ciuda unor aşteptări fireşti ca depozitele transferate de la sucursala Bank of Cyprus să fie retrase rapid, Marfin nu s-a confruntat cu ieşiri semnificative.

Cea mai plauzibilă explicaţie este aceea că au existat discuţii cu marii deponenţi şi li s-au prezentat avantajele de a-şi ţine depozitele până la scadenţă, adică să primească dobânzile negociate anterior cu Bank of Cyprus, inclusiv pentru perioada de timp în care sucursala a fost închisă.
Peste 70% din depozitele de la Bank of Cyprus depăşeau pragul de garantare de 100.000 de euro. Potrivit unor surse bancare, un singur deponent deţine circa o treime din totalul depozitelor transferate.

Astfel, despăgubirile maxime pe care Fondul de Garantare al Depozitelor din România ar fi fost obligat să le acopere s-ar fi cifrat la 30 - 35 de milioane euro.
Mai mult de jumătate din depozitele preluate de Marfin Bank au fost acoperite cu lichiditate şi doar o parte cu credite. Marfin Bank a încheiat anul trecut cu active totale de 2,6 miliarde de lei, în scădere cu 7,6% faţă de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite.  Depozitele atrase de la clienţi totalizau sub un miliard de lei. Banca are o reţea de 33 de unităţi şi un număr de 340 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO