Profesii

Angajarile din sectorul privat, motorul de crestere a efectivelor de salariati in acest an

Angajarile din sectorul privat, motorul de crestere a efectivelor de salariati in acest an

Click pentru imaginea marita

15.11.2006, 17:50 42

Numarul de salariati din economie va creste in acest an cu 2,2%, comparativ cu anul 2005, cei mai activi angajatori fiind companiile private, potrivit studiului "Evolutia ocupatiilor pe piata fortei de munca din Romania in perspectiva anului 2010".
Cele mai optimiste planuri de angajare pentru 2006 le-au lansat companiile din HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), cu o crestere estimata a numarului de angajati de 8,9%. Pe urmatoarele locuri se plaseaza jucatorii din comert (7,9%) si cei care activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare (6,2%).
In acelasi timp, cele mai pesimiste scenarii din economie le-au prezentat companiile din domeniul energiei electrice, termice, gaze si apa, care au previzionat reducerea efectivelor cu 5%, si industria prelucratoare, unde se asteapta o crestere a salariatilor de doar 1%, se arata in studiul initiat de catre Ministerul Muncii si realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), cu sprijinul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS).
"In acest moment, Romania se confrunta cu un deficit de forta de munca in domeniul constructiilor, chiar daca cercetatorii apreciaza ca, in urmatorii ani, acesta va fi unul din domeniile care se vor dezvolta, alaturi de IT si infrastructura", a declarat ministrului muncii, Gheorghe Barbu.
Companiile din sectorul privat isi vor creste numarul de salariati cu 3,4%, fata de media de 2,2%, in vreme ce firmele din sectorul public au previziuni mai pesimiste pe termen scurt, estimand o scadere a numarului de salariati cu 2,1% in acest an.
Pe clase de marime a firmelor, microfirmele sunt cele mai optimiste in estimarea viitoarelor evolutii (crestere de 23,9%), in timp ce companiile mari sunt mult mai rezervate, prognozand cresterea numarului de angajati cu doar 1%.
Rezultatele studiului arata ca cel mai previzibil scenariu al pietei fortei de munca in anul 2010 va imparti cererea de personal calificat astfel: 35-37% in servicii comerciale, 22-24% in industrie, 20-21% in agricultura, 10-11% in servicii publice si 6-7% in constructii. Pentru realizarea acestor previziuni, in perioada 2006-2010, au fost luate in considerare o crestere economica anuala de 5,5%, un ritm de crestere al investitiilor brute de 35% si o crestere a productivitatii muncii de 6% anual.
Din totalul celor 1.100 de companii analizate de studiu, 42% au creat aproximativ 8.700 de noi locuri de munca in 2005, cele mai multe pentru ocupatiile de confectioner (10,4%), agent de paza (9,5%), muncitor necalificat (8,5%), inginer (4,9%) si zidar (2,8%).
In 2005, cele mai mici rate de creare de locuri de munca s-au inregistrat in energia electrica, termica, gaze si apa (0,7% fata de 5,5% media nationala) si in industria extractiva (3,7%). Acestea din urma se numara printre activitatile economice cu cel mai redus ritm de schimbare si, implicit, de dezvoltare in ultimii 5 ani, potrivit studiului.
"Principalul scop al studiului a fost aflarea domeniilor deficitare pentru a putea investi in acele zone in care este nevoie de pregatire. Astfel, vom putea regandi strategiile de formare a fortei de munca", a declarat Eugen Blaga, directorul Directiei Politici Forta de Munca din cadrul Ministerului Muncii.
In perioada 1992-2002, numarul muncitorilor calificati s-a redus cu 2,1 milioane, o scadere semnificativa fiind resimtita in special in industria prelucratoare.
"Piata muncii este extrem de mobila in acest moment. Apar si dispar meserii, in timp ce altele se modifica si se adapteaza la cerintele pietei", a declarat Vasilica Ciuca, director general al INCSMPS.
Cele mai spectaculoase modificari au fost inregistrate la grupele de lucratori calificati din agricultura, silvicultura si pescuit, reducerea efectivelor fiind, din 1977 si pana in 1992, de 1,58 milioane de persoane.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.100 de firme din cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei si are o eroare statistica de ?3%. Studiul analizeaza evolutia ocupatiilor din Romania incepand din 1977 si face previziuni despre modificarile care se vor produce pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO