ZF 24

Banca Centrală Europeană îşi ascute şi mai tare armele în lupta cu inflaţia: Oficialii au stabilit o nouă majorare de 75 de puncte de bază, ridicând dobânda de referinţă la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu

Banca Centrală Europeană îşi ascute şi mai tare...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.10.2022, 13:52 336

Banca Centrală Europeană va trece peste temerile tot mai mari legate de recesiune, ridicând dobânda de referinţă la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani pentru a combate inflaţia record din zona euro, a raportat Bloomberg.

În pofida nemulţumirilor faţă de creşterea costurilor de împrumut manifestate de politicieni, inclusiv de noul prim-ministru italian Giorgia Meloni, aproape toţi economiştii intervievaţi de Bloomberg prevăd pentru joi o a doua majorare consecutivă de 75 de puncte de bază.

Investitorii de pe piaţa monetară sunt de acord, sugerând că rata depozitelor se va dubla la 1,5%.

Motivaţia este inflaţia care, la aproape 10%, este de cinci ori mai mare decât ţinta pe termen mediu a BCE. După o scădere a monedei euro, BCE se află, de asemenea, sub presiune pentru a se alinia la creşterea agresivă a ratelor adoptată de Rezerva Federală.

Alte subiecte vor fi discutate de preşedintele Christine Lagarde şi de colegii săi, care sunt consideraţi de omologii lor ca fiind încă în urmă în confruntarea cu creşterea preţurilor. Oficialii ar putea lua măsuri pentru a limita câştigurile băncilor care beneficiază în mod nejustificat de pe urma creşterii ratelor.

Decizia BCE privind dobânda este aşteptată la ora 14:15 la Frankfurt, cu 30 de minute înainte ca Lagarde să susţină o conferinţă de presă.

Membrii Consiliului guvernatorilor BCE, printre care se numără şi germanul Joachim Nagel, insistă asupra faptului că ratele trebuie să continue să crească, în ciuda recesiunii iminente, deoarece inflaţia este alarmant de rapidă. Dublarea ratei de depozit la 1,5% ar aduce banca mult mai aproape de un nivel pe care analiştii îl consideră a avea un impact "neutru" asupra economiei.

Unii oficiali spun că este posibil ca ratele să trebuiască să fie împinse dincolo de acest punct pentru a ţine preţurile sub control. Alte voci au avertizat să nu se meargă prea departe şi prea repede, de teamă că va trebui să se revină ulterior asupra situaţiei - amintind de erorile de politică din timpul crizei financiare globale.

Ritmul creşterilor va încetini probabil până la 50 de puncte de bază în decembrie, potrivit economiştilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO