ZF 24

Bancherii rămân cu tot mai puţine credite în bilanţuri: stocul a scăzut spre 48 mld. euro

Bancherii rămân cu tot mai puţine credite în...

Autor: Ciprian Botea

24.09.2014, 19:13 331

Vânzările noi nu reuşesc să depăşească nivelul rambursărilor şi al creditelor neperformante scoase din bilanţuri, deşi bancherii au suficiente resurse pentru a deschide mai mult robinetul creditării.

Băncile aveau la sfârşitul lu­nii trecute credite acor­da­te populaţiei şi com­pa­ni­ilor în valoare de 213,6 mi­liarde de lei (48,4 mld. euro), cu echivalentul a aproape 8,5 mi­liar­de de lei sub nivelul din aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, creditele noi (ma­joritatea în lei) fiind insuficiente pen­tru a compensa deteriorarea abrup­tă a portofoliilor de împrumuturi în valută.

Scăderea lunară a stocului de cre­dite şi-a temperat ritmul la numai 0,1% în august, dar declinul anual s-a adâncit la aproape 4%. Creditul în lei are o creştere de 9% în ultimul an, în timp ce stocul finanţărilor în valută s-a redus cu 11%, vânzările noi fiind afectate de o serie de restricţii impuse de BNR, precum şi de lipsa resurselor în valută ale băncilor.

„Dinamica din primele opt luni confirmă continuarea şi intensificarea pro­cesului de echilibrare din piaţa cre­ditului. Am revizuit scenariul central de previziune pentru piaţa creditului şi con­form noilor previziuni relansarea cre­ditării ar putea fi amânată pentru pri­mul trimestru an anului viitor“, po­trivit unui raport al Băncii Transil­va­nia, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist.

Creditul în lei a ajuns la 91,7 mi­liar­de de lei la finalul lunii august, respectiv la aproape 43% din creditul neguver­na­mental total. Ultimul an şi jumătate a fost marcat de o revigorare a creditării în lei, pe fondul scăderii dobânzilor şi al volu­mului tot mai mic de resurse în valută de care dispun băncile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO