ZF 24

BNR a făcut profit pentru al şaselea an la rând, băncile comerciale s-au afundat în pierderi, economia a frânat iar

Autor: Razvan Voican

30.06.2013, 21:08 130

Poziţia Băncii Naţionale de creditor net al băncilor comerciale i-a consolidat profitabilitatea pe anul trecut, finanţările acordate instituţiilor de credit ajungând să reprezinte 7% din activele BNR. A crescut astfel relevanţa dobânzii-cheie, însă fără efecte vizibile la nivelul costului creditului privat în lei şi implicit al evoluţiei economiei care a încetinit la 0,7% de la 2,2% în 2011. Beneficiarul profitului BNR a fost bugetul de stat.

Banca Naţională a încheiat anul trecut cu un profit net de 696 mil. lei, mai mult de­cât dublu faţă de rezul­tatul înregistrat în 2011, chiar dacă banca centrală nu are ca obiectiv maximizarea profitului, ca în cazul băncilor comerciale.

Menţinerea BNR pe poziţia de creditor net în raport cu sistemul bancar pe tot parcursul lui 2012 pe seama injec­ţi­ilor săptămânale de lichiditate reali­zate prin operaţiuni repo, a făcut ca ope­ra­ţiunile de politică monetară să devină profitabile, câştigul astfel obţinut fiind de 217 mil. lei, faţă de o pierdere de circa 330 mil. lei pe 2011, potrivit rapor­tului anual al instituţiei.

În acest context, creditele acordate băncilor prin intemerdiul licitaţiilor repo au atins o pondere de 7% din totalul activelor BNR, în creştere cu 3 puncte procentuale faţă de 2011. Banca centrală a intrat pe poziţia de creditor net faţă de băncile comerciale în august 2011, pe fondul accentuării dezechili­bre­lor în distribuţia lichidităţii pe piaţă şi al tensiunilor externe. Volumul total al creditelor acordate băncilor aproape s-a dublat, ajungând la 12,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO