ZF 24

Boom-ul materiilor prime s-a sfârşit. Analiştii spun că urmează 20 de ani de preţuri scăzute

Boom-ul materiilor prime s-a sfârşit. Analiştii spun...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.05.2013, 19:15 4008

Deşi preţurile materiilor prime mai au scurte perioade de revenire în urma unor evenimente excepţionale, precum date mai bune decât s-a anticipat referitoare la anga­jările din SUA, tendinţa acestora este de scădere, dovadă fiind evoluţiile negative din ultimele luni, după o decadă pozitivă. Un factor care pune deja presiuni des­cendente pe preţuri este încetinirea creşterii econo­mice din China, a doua mare eco­nomie a lumii şi printre principalii consuma­tori de materii prime, scrie Bloomberg.

Cererea vorace din China pentru orice fel de materie primă, de la petrol, oţel şi aur la soia şi lapte praf, alimenta cândva ideea unui viitor în care preţurile cresc la nesfârşit, iar standardele de viaţă în ţările dezvoltate scad. Cererea tot mai mare şi resursele tot mai mici ar face ca preţul gazelor naturale să nu mai scadă vreodată, iar aurul să coste mii de dolari uncia. Ideea a încurajat mulţi investitori internaţionali să parieze masiv pe China. Dar pentru că investiţiile directe în China sunt dificil de realizat, investitorii s-au orientat către materiile prime consumate de China, inclusiv petrol rusesc şi minereu de fier australian.

Astfel s-a creat o legătură strânsă între preţurile materiilor prime şi starea economiei chineze. De tranzacţiile cu materii prime au devenit interesate până şi fondurile de pensii din SUA. Rezerva Federală, banca centrală americană, s-a implicat prin printarea dea bani, atât de mulţi încât o bună parte din ei a ajuns să alimenteze tranzacţiile speculative cu active legate de China şi alte pieţe emergente. Preţurile au urcat vertiginos. Între 2000 şi 2011 cotaţiile cuprului au crescut cu 450%, cele ale petrolului cu 365%, iar cele ale aurului cu peste 500%, la mai mult de 1.900 dolari uncia. Analiştii speculau chiar că petrolul va atinge 200 de dolari barilul, iar aurul va depăşi 10.000 de dolari uncia. Frenezia a fost alimentată de ideea că piaţa chineză a declanşat un „superciclu“ al materiilor prime care va susţine indefinit preţurile la niveluri ridicate. Preţurile materiilor prime precum aurul au tendinţa să avanseze când încrederea în sistemul financiar este slabă şi să scadă când încrederea îşi revine. Astfel, tendinţa preţurilor se aseamănă cu politicianul despre care Wiston Churchill a spus cândva: „Are toate virtuţiile care-mi displac şi niciunul din viciile pe care le admir“.



Averi din speculaţii şi corupţie

Preţurile ridicate ale materiilor prime au îmbogăţit o clasă a cărei influenţă de corupere este legendară şi al cărei principal talent este abilitatea de a găsi contactele politice potrivite. Pe de altă parte, preţurile mari s-au reflectat în scăderea nivelului de trai al clasei sărace şi de mijloc şi frânează creşterea în lumea industrializată. Însă după trei decade de creştere ultrarapidă, economia chineză a început să încetinească. O consecinţă este că, după vârful atins în aprilie 2011, preţurile materiilor prime au scăzut cu 16%. În ultimele luni, investitorii au început să-şi retragă banii din fondurile axate pe materii prime. Trendul negativ este susţinut şi de eforturile statelor emergente de a economisi energie. Perioada de scădere a preţurilor ar putea dura 20 de ani, spun analiştii, care-şi întemeiază prognozele pe tendinţele istorice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO