ZF 24

BT: Industria şi-a epuizat potenţialul şi are nevoie de noi investiţii pentru a mai creşte

BT: Industria şi-a epuizat potenţialul şi are nevoie...

Autor: Radu Bostan

14.01.2015, 12:48 477

Industria şi-a atins potenţialul de creştere şi are nevoie să fie redinamizată prin noi investiţii, în contextul în care costurile de finanţare se situează la un nivel minim record, apreciază economiştii Băncii Transilvania.

Producţia industrială a crescut în primele 11 luni ale anului 2014 cu 6,3% ca serie brută, şi cu 7,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Însă faţă de noiembrie 2013 creştere a fost de doar 0,2%, pe fondul unui avans de 1,1% an la an pentru industria prelucrătoare, dar şi din cauza declinului de 2,6% şi 6,7% pentru industria extractivă şi, respectiv, producţia de utilităţi (energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă şi aer condiţionat).

"Evoluţia recentă a producţiei industriale confirmă faptul că potenţialul a fost atins (…), aspect confirmat de faptul că dinamica anuală a iniţiat o tendinţă descendentă din luna mai 2014, fiind necesare investiţii suplimentare pentru ameliorarea acestuia", scrie Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, într-o notă de analiză.

Producţia industriei prelucrătoare a crescut cu 7,7% în perioada ianuarie-noiembrie 2014, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, susţinută de performanţa exporturilor, care au crescut spre noi maxime istorice anul trecut.

Rădulescu se aşteaptă ca producţia industrială să fie redinamizată de relansarea investiţiilor productive, într-un ritm mediu anual de 7-8% în perioada 2015-2017.

"Printre factorii care susţin acest scenariu se menţionează: momentul favorabil din sfera consumului privat intern; nivelul record al încasărilor din export şi importanţa unor noi investiţii pentru a susţine în continuare performanţa exporturilor; nivelul minim record al costurilor de finanţare în economie; perspectiva relansării investiţiilor publice", notează economistul Banca Transilvania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO