ZF 24

Care sunt băncile străine la care statul este "dator vândut" cu 12 mld. euro

Care sunt băncile străine la care statul este "dator...

Autor: Ciprian Botea

18.12.2013, 00:08 2694
Expunerea băncilor europene pe titluri de stat româneşti şi pe credite acordate autorităţilor a scăzut cu numai o sută de milioane de euro în primul semestru şi a ajuns la 11,9 miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut scăderea fusese de două ori mai mare, potrivit datelor publicate de Autoritatea Bancară Europeană. Procentual, scăderea din semestrul I a fost de doar 1%.
 
Cea mai mare expunere su­ve­rană a fost raportată de gru­pul austriac Erste, cu un volum total de 5,3 mi­liar­de de euro la jumă­tatea acestui an. Expunerea Erste, care de­ţine cea mai mare bancă locală (BCR), a rămas constantă comparativ cu nivelul din decembrie 2012, astfel că aus­triecii şi-au menţinut la 45% cota pe această nişă.
 
Un număr total de 20 de bănci euro­pene au raportat la autoritatea ban­cară a zonei euro expuneri suve­ra­ne pe România, iar primele patru in­stituţii de credit deţin trei sferturi din sumele aferente acestor expuneri. Cele patru bănci – Erste, UniCredit, Société Générale şi Raiffeisen – sunt singurele care au expuneri individuale mai mari de un miliard de euro.
 
 
Dintre acestea, UniCredit şi Raif­feisen au înregistrat creşteri de două cifre ale expunerilor în primele şase luni (la 1,2 mld. euro şi respectiv 1 mld. euro), în timp ce SocGen a raportat o scădere uşoară, de un procent. SocGen ocupă poziţia a treia în clasament, cu un volum total de aproape 1,2 mld. euro.
 
Pentru mai multe detalii si tabelul la rezolutie mare cititi
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO