ZF 24

Ce păţeşti dacă refuzi să răspunzi la Recensământ 2011

Ce păţeşti dacă refuzi să răspunzi la Recensământ 2011

Autor: Mădălina CHIŢU

19.10.2011, 18:25 1609

Persoanele care refuză să răspundă la întrebările pentru recensământ 2011 riscă o amendă de până la 4.500 de lei, susţine Vladimir Alexandrescu, şeful biroului de presă al Institutului Naţional de Statistică.

Oficialul a declarat pentru gândul că amenda va fi aplicată de prefectură, numai la sesizarea recensorului, după respingeri repetate. "Vor fi amendaţi cetăţenii care vor respinge recenzorii în mod ostentativ, explicit şi repetat. În funcţie de modul în care românii vor refuza să răspundă întrebărilor se va stabili şi suma pe care trebuie să o achite. Amenda nu îi va fi tăiată de către recenzor. Persoana care participă la recensământ va trebui să înştiinţeze prefectul, iar acesta va înştinţa cetăţeanul că trebuie să plătească o amendă", a declarat reprezentantul INS.

În cazul în care programul recenzorului nu corespunde cu cel al cetăţeanului, reprezentantul INS a precizat că se poate ajunge la un consens. "Programul unui recenzor pentru colectarea datelor este în intervalul 8-20. Dacă în acestă perioadă nu este nimeni acasă, se poate stabili, împreună cu persoană care participă la recensământ, o altă oră la care românul este disponibil să completeze fişele. Astfel, recenzorul poate veni şi până în ora 8 dimineaţa, dar şi după 8 seara", a declarat Alexandrescu.

Datele completate în formularele de recensământ sunt confidenţiale, afirmă reprezentanţii INS. Recenzorii s-ar putea să fie însoţiţi de preşedintele de bloc sau de administrator, dar singura persoană care vă poate asista în timp ce răspundeţi diferitelor întrebări este recenzorul.

"Vor exista situaţii în care persoana care participă la recensământ va fi însoţită de un observator. Şi acesta va putea participa, dar fără a interveni în discuţia cetăţeanului cu recenzorul. Rolul acestei persoane este de a supraveghea desfăşurarea recensământului şi de a semnala anumite nereguli, care pot apărea", a menţionat Vladimir Alexandrescu. Acesta a spus că românii nu sunt obligaţi să primească recenzorii în propria casă, dacă nu doresc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO