ZF 24

Cei mai mari manageri de bani din România, cu active de 15 mld. lei, şi-au dublat profiturile anul trecut

Cei mai mari manageri de bani din România, cu active de...

Autor: Roxana Pricop

22.05.2014, 13:02 891

Cei mai mari cinci manageri de bani din România au încheiat anul trecut cu profituri nete cumulate de peste 34 milioane de lei, încasate în principal din administrarea de fonduri mutuale cu risc scăzut.

 

Toţi au raportat creşteri semnificative ale profitu­rilor faţă de 2012, şi de 90% cum este cazul socie­tă­ţii de administrare Erste Asset Management, în condiţiile în care activele aflate în administrarea primilor cinci au crescut cu un miliard de euro anul trecut. Anul 2013 a fost cel mai bun din istoria fondurilor, volumul in­tră­rilor nete atrase de la investitori ur­când la aproape 800 milioane de euro.

Astfel, administratorii de fonduri au devenit cel mai profitabil segment de pe piaţa locală de capital, cu câşti­guri superioare celor obţinute de firmele de brokeraj.

„Firmele de asset management sunt, teoretic, în postura de a oferi un serviciu considerat valoros - identifi­ca­rea oportunităţilor de investiţii rare. Ma­jo­ritatea firmele de brokeraj din România încă îşi mai consideră principalul serviciu – tranzacţionarea, ca având o valoare deosebită. Influxul de platforme de tranzacţionare străine nu pare să le fi dat de gândit că munca lor de intermediere  poate fi înlocuită de o singura platformă de mâna a treia. Prin urmare, mă aştept ca firmele de bro­keraj care rămân ancorate în ve­chiul fel de a face business nu doar să rămână neprofitabile, ci să dea faliment pe măsură ce generaţia veche de clienţi se retrage sau migrează la brokeri cu servicii suplimentare de bună calitate“, a spus Andrei Anghel, CFA şi con­sul­tant de investiţii la Smart Trade Consult.

El atrage atenţia că şi profiturile firmelor de administrare sunt ame­nin­ţate în viitor de o tendinţă care în prezent se manifestă pe pieţele externe.

„Investiţia pasivă, pe structura unui indice, este recunoscută ca fiind mai eficientă, iar abilităţile exagerate ale administratorilor sunt recunoscute ca fiind simple laude nefondate. Prin ur­ma­re, un administrator care se respectă tre­buie să sesizeze că vemea comisoa­nelor, de ­­­2-20% va continua doar în măsura în care cu adevărat vor găsi oportunităţi bune de investiţii“, a mai spus consultantul.

Societatea de administrare a inves­ti­ţi­ilor (SAI) Raiffeisen Asset Ma­nage­ment este cel mai profitabil ma­na­ger de bani cu un profit net de 18,1 mil. lei (4 mil. euro) anul trecut, aproape dublu fa­ţă de câştigul raportat în 2012. Raif­fei­sen AM administra la finalul luni aprilie ac­tive de peste 5 mld. lei pla­sa­te în opt fon­duri mu­tuale şi în două fon­duri închise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO