ZF 24

Cel mai rapid avion din lume, cea mai avansată aeronavă a Războiului Rece. Galerie FOTO. VIDEO

Lockheed SR-71 Blackbird

Lockheed SR-71 Blackbird

Autor: Octavian Calei

06.07.2013, 15:46 11244

Cel mai rapid avion din lume, o aeronavă care a zburat până la limita spaţiului în condiţii în care cele mai multe motoare cu reacţie ar ceda din cauza lipsei de oxigen, este capabil să întreacă o rachetă lansată spre el, scrie BBC.

Lockheed SR-71 este un avion construit de SUA în timpul Războiului Rece pentru a fi folosit în misiuni sub acoperire, având un profil futuristic, mai greu de detectat de radar şi acoperit cu o vopsea neagră specială care absoarbe undele detectoarelor. Proiectul s-a născut după ce un avion de recunoaştere U-2 al SUA a fost doborât în Uniunea Sovietică în 1960. Armata americană avea nevoie de un avion care să poată zbura atât de sus încât niciun radar să nu-l poată detecta şi să fie îndeajuns de rapid pentru a putea depăşi viteza oricărui proiectil îndreptat spre el.

SR-71 a fost construit din titan pentru a rezista temperaturilor ridicate la viteza de 3.540 km pe oră. Datorită temperaturii ridicate de la suprafaţa rezervoarelor, inginerii au trebuit să prepare un combustibil special pentru aeronavă, denumit JP-7, care are un punct de aprindere foarte ridicat.

Din 1966 până în 1989, Lockheed SR-71 Blackbird a efectuat mii de misiuni pe tot globul, fotografiind obiective militare din China până în Egipt şi de la Cercul Polar până în Coreea de Nord.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO