ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

21.05.2010, 16:51 20

1. Inca o saptamana de cosmar pentru SIF-uri: scadere de7% vineri, pe o piata in picaj. Societatile de investitiifinanciare au inchis vineri inca o saptamana de cosmar, cu oscadere medie de 7,09%, in contextul unui declin general la niveleuropean. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinciSIF-uri, inchide astfel saptamana cu pierderi cumulate de 17%.Doardoua companii de la BVB au inregistrat cresteri vineri, respectivVes SA (5,4%) si Electroputere (2,5%). Indicele celor mai lichidezece companii s-a depreciat vineri cu 3,8%, pe o piata cu un declinmediu de 3,42%. Valoarea totala a tranzactiilor a urcat la 50 demilioane de lei, cele mai lichide titluri fiind SIF-urile, Petromsi Banca Transilvania.

2. Isarescu avertizeaza: daca statul nu isi reducecheltuielile, vine inflatia. Dupa ce Banca CentralaEuropeana a dat "drumul la tiparnita" pentru a permite statelor dinzona euro sa se finanteze, si BNR avertizeaza ca alternativa lareducerea cheltuielilor publice este inflatia. Finantareadeficitului bugetar este asigurata deocamdata din fonduri externe,insa Romania trebuie sa "se lupte" ca sa ramana in afara grupeitarilor considerate prea riscante de catre investitorii straini sidin care acestia isi retrag banii, avertizeaza guvernatorul BNRMugur Isarescu.

3. Zeci de mii de oameni au protestat in PiataVictoriei: "Ne-ati ciuruit, va ciuruim". Peste 40.000 deprotestatari au participat, miercuri dimineata, in Piata Victoriei,la mitingul organizat de cele cinci confederatii sindicale, in semnde protest fata de scaderea salariilor si pensiilor, potrivitestimarilor sindicalistilor. Pe de alta parte, purtatorul de cuvantal Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentruMediafax ca aproape 20.000 de sindicalisti au participat lamiting.


4. Dreptul bancii de a majora dobanda, declarat abuziv deinstanta, intr-un proces impotriva Volksbank. Judecatoriasectorului 2 al Capitalei a declarat abuzive unele clauze dincontractele bancare elaborate de Volksbank Romania prin care bancaa putut majora dobanzile, dar si pe cele referitoare la aplicareacomisionului de risc, dand castig de cauza ANPC, care areprezentant 19 clienti ai bancii.Judecatoria sectorului 2 alCapitalei a admis sesizarea Autoritatii Nationale pentru ProtectiaConsumatorilor (ANPC) impotriva Volksbank Romania, actiune depusain instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plangeriformulate de clientii bancii, potrivit minutei instantei.

5. Primul mall in faliment: Tiago Oradea. TiagoOradea este primul mall din Romania intrat in faliment,lichidatorul judiciar urmand sa scoata la licitatie in urmatoareledoua saptamani proiectul pentru un pret de pornire de 35,5 milioanede euro, jumatate fata de investitia realizata, finantata printr-uncredit de 65 mil. euro acordat de UniCredit Austria si UniCreditTiriac Bank. Vazute drept "templele cumparaturilor", mallurileincep sa dea rateuri, astfel ca dupa ce doua proiecte din Braila siSibiu au fost inchise din lipsa chiriasilor si a clientilor, a avutloc si primul faliment, Casa de Insolventa Transilvania, incalitate de lichidator judiciar, stabilind pentru 3 iunie licitatiade vanzare a mallului dezvoltat de compania irlandeza Mivan.


6. Scrisoarea de intentie catre FMI va fi adoptatamiercuri. Boc: Guvernul fie va plati salarii si pensiireduse, fie va sista platile din decembrie. Guvernul va adoptascrisoarea de intentie cu FMI in sedinta de miercuri, interval incare va continua discutiile cu sindicatele, patronatele sipartidele politice, dar alternativa este plata unor salarii sipensii scazute sau sistarea acestor plati din luna decembrie, adeclarat premierul Emil Boc. "Dialogul social nu se va opriniciodata, ci va continua. Miercuri se va aproba scrisoarea deintentie cu FMI, iar imediat va avea loc angajarea raspunderii,interval in care vom continua discutiile cu sindicatele,patronatele, partidele. In esenta insa, ori majoram taxele, orireducem cheltuielile. Alternativa este sa platim salarii si pensiimai mici sau din decembrie sa nu mai platim deloc", a spus Boc.

7. Spaniolii de la GED cumpara cea mai mare agentieonline de bilete de avion. GED a achizitionat Paravion.ro,lider pe segmentul de agentii de turism care opereaza online, caparte a strategiei de consolidare in sectorul turismului, care ainceput in decembrie 2007, prin achizitia Happy Tour. Prin nouatranzactie, GED urmareste dezvoltarea celui mai mare furnizor deservicii de turism din Romania, care sa ii permita extindereaactivitatii si in alte piete din Europa de Est.


8. Inmatricularile Dacia in Europa scad in aprilie dupa unan de cresteri "explozive". Automobile Dacia, principalulconstructor auto de pe piata locala a inregistrat in aprilie primuldeclin al inmatricularilor de autoturisme la nivel european de lademararea programelor "Rabla" in Europa de Vest. Astfel, lunatrecuta inmatricularile constructorului local au inregistrat lanivelul intregii piete europene un declin de aproape 14% potrivitstatisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile(ACEA), la aproape 20.300 de masini, fata de peste 23.600 inperioada similara a anului trecut, atunci cand Germania demaraseprogramul de casare.


9. Gazele naturale s-ar putea scumpi cu peste 5% de la 1iunie. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniulEnergiei (ANRE) analizeaza o posibila crestere a pretului la gazelenaturale de la jumatatea acestui an in contextul in careprincipalele companii de distributie si furnizare a gazelornaturale au cerut in repetate randuri cresterea preturilor lapopulatie. "Legat de crestrea preturilor, comitetul de reglementarenu a luat o decizie. Inca se analizeaza documentele prezentate deoperatorii care au solicitat majorarea", spun reprezentantii ANRE.Potrivit unor surse din piata cresterea de pret avuta in vedere deeste peste 5%.


10. Finantele au plasat integral o emisiune de titluri pesapte ani la 7% pe an. Ministerul Finantelor a vandutobligatiuni cu scadenta in 2017 in valoare de 700 de milioane delei (166 mil. euro) la un randament mediu de 7% pe an. Randamentulmaxim pe care statul a acceptat sa il plateasca a fost de 7,02%.Cererea investitorilor pentru astfel de titluri a fost consistenta,totalizand 1,58 miliarde de lei. Analistii vedeau riscuri ca statulsa nu reuseasca sa atraga sumele propuse prin aceasta licitatie, inconditiile in care in urma cu o saptamana a respins integralofertele investitorilor de cumparare de obligatiuni cu maturitateade trei ani, considerand "inacceptabile" randamentele cerute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO