ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

30.06.2009, 19:00 16

1. Banca centrala taie dobanda si rezervele minime la lei si valuta. Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, dar a operat si o diminuare a rezervelor minime obligatorii la lei si la valuta. Banca centrala a decis sa atace pe mai multe linii, sperand sa incurajeze creditarea prin reducerea nu numai a dobanzii de referinta, ci si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte procentuale pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte procentuale pentru lei, la 15%. La precedenta sedinta de politica monetara din luna mai BNR a operat o diminuare a dobanzii cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%.

 

2. Basescu: Guvernul sa actioneze pentru capitalizarea CEC, sa nu astepte birocratii de la Bruxelles. Presedintele Traian Basescu a declarat dupa sedinta CSAT ca a cerut membrilor Guvernului sa inceapa capitalizarea CEC, astfel incat IMM-urile sa poata beneficia de finantari, fara sa mai astepte OK-ul de la Comisia Europeana, care intarzie “nepermis” sa “binecuvanteze” solicitarea Romaniei. “Nu Comisia Europeana se afla in criza, ci statele nationale.Guvernul trebuie sa actioneze, nu trebuie sa mai astepte raspuns de la Bruxelles”, a afirmat seful statului. El a spus ca documentatia a fost trimisa la Bruxelles dupa aprobarea bugetului de stat, la inceputul acestui an.

3. Lazea, BNR: Romania inca are luxul de a nu fi fortata sa umble la anumite impozite principale. "Romania inca are luxul de a putea sa majoreze anumite taxe fara a a fi fortata sa umble la impozitele principale, cum ar fi cele pe venit, pe profit sau TVA. Dar daca se va continua cu ideea de a se mai oferi facilitati fiscale si subventii de la stat, idee care strabate mediul de afaceri, s-ar putea ca acest lux sa dispara", a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, prezent astazi la conferinta "Cei mai mari jucatori din economie - Cum repornim economia", organizata de Ziarul Financiar.

4. Patriciu il aduce pe Dorin Marian, fostul sef al cancelariei Tariceanu, la Marexin. Dorin Marian, fost angajat al grupului Rompetrol, care a ocupat si functia de sef al cancelariei fostului premier Calin Popescu Tariceanu, a fost cooptat de Dinu Patriciu in echipa de manageri care va conduce dezvoltarea afacerii Marexin, companie detinuta de Rompetrol Holding, care are o licenta de explorare a namolurilor sapropelice in Marea Neagra. Dorin Marian va avea responsabilitatile unui director operational. Directorul general executiv al Marexin este Peter Hamilton, fostul vicepresedinte de explorare si productie a grupului Rometrol.

5. Volksbank si Alpha Bank au urcat in topul primelor cinci banci din Romania, in functie de active. Clasamentul primelor cinci banci din Romania dupa cota de piata pe active s-a modificat semnificativ in 2008, astfel incat doar BCR si BRD si-au mentinut pozitiile de lideri, in timp ce Volksbank si Alpha Bank au intrat in top pe locurile 3 si 5, iar Raiffeisen a coborat un loc. Astfel, cota de piata detinuta de primele cinci banci a scazut cu 2,1 puncte, de la 56,4% la 54,3%, potrivit BNR. BCR a ramas cea mai mare banca din Romania , desi cota de piata detinuta in functie de activele nete a scazut cu 3,5 puncte, la 20,3%, in timp ce BRD Groupe Société Générale si-a majorat usor ponderea, cu 0,2 puncte, la 15,7%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO