ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

02.02.2010, 19:26 15

1. Analistii au alti ochi: Fitch a imbunatatitperspectiva Romaniei de la "negativa" la "stabila".Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit perspectivaratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila", si a confirmatcalificativele acordate pentru datoriile pe termen lung in valutasi moneda nationala, la "BB plus" si, respectiv, "BBB minus"."Imbunatirea conditiilor economice si financiare externe, ajustareapeste asteptari a deficitului de cont curent din 2009, depasireariscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 sianticiparea intoarcerii la normal a relatiilor cu FMI au reduspresiunile asupra ratingului Romaniei", a declarat, intr-uncomunicat, David Heslam, director in cadrul Fitch.

2. Jean Valvis a luat 9,2 mil. euro de la BCR pentrufabrica de ape minerale. Jean Valvis, antreprenorulelvetian de origine greaca, a luat de la BCR un credit de 9,2milioane de euro pentru finalizarea constructiei noii fabrici deape minerale din judetul Suceava. "Acesti bani vor fi investiti inachizitia de utilaje si in amenajarea fabricii", a declarat omul deafaceri. El a adaugat ca restul banilor necesari constructieifabricii, investie estimata de Valvis la 12,5 mil. euro, vorproveni din surse proprii.

3. Euro se mentine sub pragul de 4,1 lei/euro la cursulde referinta. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntatpentru marti un curs de referinta de 4,0877 lei/euro, in cresterecu 0,72 bani fata de cursul de referinta inregistrat luni. Pe piatainterbancara, leul s-a depreciat in a doua parte a zilei, pe fondulvanzarilor realizate in scopul marcarii de profituri, iar lainchiderea sesiunii locale cursul se situa la 4,0950 - 4,0970lei/euro.

4. Mallurile Iulius au avut anul trecut 40 de milioanede vizite. Cele patru centre comerciale sub brandul IuliusMall detinute de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu au atrasanul trecut peste 40 de milioane de vizite, cel mai vizitat proiectfiind cel din Timisoara, cu 13,8 milioane de vizite. Pe urmatoarelelocuri s-au situat proiectele din Cluj (13,6 milioane vizite), Iasi(7,5 milioane de vizite) si Iasi (6 milioane vizite), potrivitreprezentantilor companiei. Investitia in cele patru proiecte s-aridicat la 260 de milioane de euro, aceasta fiind la ora actualacea mai extinsa retea de malluri de mari dimensiuni de pe piatalocala.

5. Banca Transilvania a raportat un profit net de 61,9mil. lei pe 2009, in scadere cu 85%. Banca Transilvania(TLV) a raportat un profit net de 61,9 mil. lei (14,5 mil. euro)pentru 2009, in scadere cu 85% fata de nivelul atins in 2008.Diferenta mare provine atat din provizioanele de 533 mil. lei careau muscat din profitul operational realizat anul trecut, cat si dinfaptul ca profitul pe 2008, de 396,8 mil. lei a fost influentatpozitiv de vanzarea Asiban.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO