ZF 24

Cele mai mari 20 de „monopoluri“ au câştigat 350 milioane de euro. Romgaz rămâne „perla“

Cele mai mari 20 de „monopoluri“ au câştigat 350...

Autor: Roxana Petrescu

10.06.2014, 00:08 2822

În ţara fără şosele, Compania de Autostrăzi este a treia cea mai profitabilă firmă de stat şi se află în top 3 marje de profit cu 23%, după Romgaz (25,6%) şi Hidroelectrica (23,3%). Oltchim este campioana pierderilor, cu aproape 215 mil. euro.

Cele mai mari 20 de companii de stat, monopoluri în producţia de energie, transportul de gaze sau transportul feroviar, au ra­portat anul trecut un profit net cumulat de circa 350 mil. euro, potrivit date­lor cen­tralizate de ZF pe baza in­formaţiilor pu­blicate de Ministerul Finanţelor, Regis­trul Comerţului şi a celor transmise de companii.

Rezultatul este net superior faţă de pier­de­rea de 85 de milioane de euro din 2012. Prin­ci­palele explicaţii pentru această creş­tere sunt profiturile semnificativ mai mari bifate de companii ca HidroelectricaTrans­electrica sau Nuclearelectrica şi redu­ce­rea pierderilor în cazul unor operatori precum CFR Călători. Piatra de moară legată de gâtul statului rămâne Oltchim, care anul trecut a ajuns la pierderi de 214 milioane de euro, duble faţă de cele din 2012 şi mai mari decât afacerile din 2013.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

Compania care a schimbat practic bila­n­ţul câştigurilor de anul trecut pentru com­pa­niile de stat este Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, intrat în februarie anul acesta pentru a doua oară în insolvenţă.

Hidroelectrica a intrat pentru prima dată în insolvenţă în iunie 2012, a stat un an de zile în această stare, pentru ca apoi anul acesta să intre pentru a doua oară în insol­venţă. Anul trecut compania a ajuns la un pro­fit net de peste 162 mil. euro, faţă de pier­de­rile de 114 milioane de euro ra­por­tate cu un an în urmă, această răstur­nare de situaţie având la bază mai mulţi factori. 

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO