ZF 24

China, salvatoarea economiei Europei

20.05.2009, 16:34 187

Inainte de inceperea celui de-al 11-lea summit UE-China, care va avea loc la Praga, comisarul europeana pe problema relatiilor externe Benita Ferrero-Waldner a declarat ca China va avea un rol central in redresarea economiei Europei, scrie EUObserver.

"China este unul dintre cei mai importanti parteneri ai nostri in contracararea problemelor cu care ne confruntam", a declarat Ferrero-Waldner diplomatilor adunati la Burxelles in cadrul unei conferinte privind organizarea summitului.

Conform biroului central de statistica Eurostat, in ultimii noua ani schimburile comerciale dintre Uniunea Europeana si China au crescut puternic.

Exporturile din cele 27 de state membre UE catre China au crescut la 78 miliarde euro in 2008, comparativ cu 26 miliarde euro in 2000, in timp ce importurile din China au crescut de la 75 miliarde euro la 248 miliarde euro in aceeasi perioada.

Totusi, in ciuda deficitului comercial, multi oficiali din cadrul UE incep sa vada in China solutia pentru problemele economice cu care se confrunta Uniunea.

"Dezvoltarea clasei de mijloc chineze incepe sa devina o piata atractiva pentru bunurile UE", a declarat Ferrero-Waldner, citand date din studiul realizat de European Ideas Network care arata ca, impreuna cu India, China va participa cu 50% la economia mondiala pana in 2060.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO