ZF 24

Chriile în mallurile din România ale israelienilor de la GTC au coborât la nivel de hală industrială

Chriile în mallurile din România ale israelienilor de...

Autor: Cristina Cuncea

15.05.2014, 15:04 526

Astfel, veniturile din chirii obţinute de GTC în România şi Bulgaria s-au diminuat cu 8%, la 5,7 milioane de euro, faţă de 6,2 milioane de euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Veniturile totale raportate de GTC în cele două ţări au totalizat în primul trimestru 7,98 milioane de euro, în creştere cu 5% faţă de intervalul ianuarie-martie 2013. Costurile totale s-au diminuat de la 5,4 milioane de euro la 4,9 milioane de euro, astfel că rezultatul net a crescut uşor de la 3 milioane de euro la 3,036 milioane de euro.

GTC operează centrele comerciale Galleria Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, pentru ultimele două dintre acestea, care se confruntă cu mari probleme, compania luând decizia să le vândă, însă fără succes.

Compania a încercat anul trecut să vândă cele două proprietăţi, împreună cu un mall din Suceava, însă a reuşit să găsească cumpărător doar pentru cel din urmă, cedat pentru 800 de euro, în condiţiile în care investiţia a fost de 25 de milioane de euro.

Mall-urile Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, erau evaluate la finele lunii martie la 35,1 milioane de euro, la fel ca la finele anului trecut. Suprafaţa închiriabilă a celor trei centre comerciale totalizează 59.000 de metri pătraţi, din care 89% este ocupată faţă de 90% la finele anului. Chiria medie generată de cele trei centre comerciale este de 3,8 euro/mp/lună, nivel la care sunt scoase la închiriere spaţiile industriale şi logistice. Pe piaţă, chirii medii în centrele comerciale ajung la 15-30 de euro pe metru pătrat pe lună.

Cel mai important proiect al grupului din România este complexul de birouri City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 48.000 de metri pătraţi. Rata de ocupare a complexului s-a diminat anul trecut de la 95% la 93%, rată care s-a menţinut şi în primul trimestru, în timp ce chiria medie pe care o generează proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/lună. Randamentul investiţional al City Gate este de 8%, ceea ce înseamnă o valoare de piaţă de 157,5 milioane de euro.

GTC a anunţat în anul trecut că nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucureşti, după ce autorităţile au clasificat terenul ca zonă verde pentru alte scopuri, astfel că spaţiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. Compania a înregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro în urma acestei decizii, reprezentând două treimi din valoarea terenului.

Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucureşti-Ploieşti. GTC estimează că ar putea recupera 7 milioane euro în urma exproprierii.

Compania mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întârziată din cauza lipsei finanţării.

Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de 1,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO